Rajčatová omáčka
Suroviny
- 100 g Cibule
- 80 g Tuk
- 100 g Mrkev kořen
- 50 g Celer bulvový
- 50 g Petržel kořen
- 1.5 g Pepř černý celý
- 1 g Nové koření celé
- 0.5 g Bobkový list
- 1 g Skořice mletá
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 20 g Sůl
- 70 g Cukr krupice
- 50 g Máslo čerstvé
- 150 g Protlak rajčatový
- 1500 ml Hovězí vývar základní
- 30 ml Ocet kvasný lihový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 218 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 35 g
- Sodík 1191 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 13.6 mg
- Draslík 155.2 mg
- Vláknina 2317.2 mg
- Vitamín A 2317.2 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.2 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na horkém tuku osmahneme oloupanou a na hrubé plátky nakrájenou cibuli a očištěnou nakrájenou zeleninu. Přidáme divoké koření, rozlámanou skořici, přisypeme prosátou mouku a připravíme světlou zásmažku.
-
2
Do zásmažky přimícháme rajčatový protlak, zalijeme prochladlým vývarem, rozšleháme a uvedeme do varu. Za občasného prošlehání povaříme.
-
3
Omáčku osolíme, přidáme cukr, ocet a máslo, přecedíme a provaříme.
-
4
Rajčatovou omáčku připravujeme k vařenému hovězímu nebo vepřovému masu.