Prejt z vepřové hlavy a kořínku
Suroviny
- 150 g Játra vepřová
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 3 kávová lžička Majoránka
- 0.3 kávová lžička Nové koření mleté
- 1 ks Cibule
- 4 ks Žemle tuková
- 4 ks Nové koření celé
- 0.5 ks Vepřová hlava
- 6 ks Pepř černý celý
- 0.5 ks Telecí plíce
- 3 špetka Zázvor mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 641 kcal
- Sacharidy 74 g
- Tuky 24 g
- Sodík 181 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 322.2 mg
- Draslík 1199.7 mg
- Vláknina 33573.5 mg
- Vitamín A 33573.5 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 49.6 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 30.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme hlavu a kořínek, vložíme do osolené vroucí vody, přidáme celou cibuli (oloupanou), nové koření a peř celý. Uvaříme doměkka.
-
2
Vyjmeme z vody, necháme zchladnout, obereme maso z hlavy a se srdcem je rozsekáme nadrobno.
-
3
Uvařený kořínek, syrová játra a namočené žemle ve vývaru, které vymačkáme, pak umeleme.
-
4
Smícháme rozsekané a umleté maso, přidáme utřený česnek se solí, mletý pepř a nové koření, zázvor a rozemnutou majoránku. Dle potřeby směs zředíme procezeným vývarem.
-
5
Směs přendáme do sádlem vymazaného pekáčku, upravíme povrch vidličkou a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme dozlatova.
-
6
Prejt podáváme teplý s vařeným bramborem a s dušeným kysaným zelím. Chutný je rovněž s bramborovou kaší a se zelným salátem. Můžeme také prejt podávat studený s červenou řepou či strouhaným křenem a chlebem.