Kapr v rosolu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 60 g Želatina bílá plátky
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1 ks Petržel kořen
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Telecí nožičky
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 10 ks Pepř černý celý
  • 6 ks Nové koření celé
  • 1 ks Sůl
  • 0.5 ks Celer bulvový
  • 2 l Voda pitná
  • 0.125 l Ocet vinný
  • 1.5 kg Kapr obecný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 884 kcal
  • Sacharidy 60 g
  • Tuky 80 g
  • Sodík 65013 mg
  • Bílkoviny 88 g
  • Uhlovodany 58 g
  • Cholesterol 290 mg
  • Draslík 2506.2 mg
  • Vláknina 40753.8 mg
  • Vitamín A 40753.8 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 54.8 mg
  • Vitamín E 2.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 25 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z telecích nožiček uvaříme den předem vývar, který po uvaření procedíme a dáme vychladnout.

  • 2

    Na druhý den sebereme z vychladlého vývaru tuk, vývar rozpustíme v kastrole, ve kterém budeme vařit kapra. Přidáme do něj ocet, zeleninu, cibuli, okořeníme a povaříme zhruba 15 minut.

  • 3

    Na mísu rozložíme porce kapra kůží nahoru, polijeme je vařícím octem. Po chvilce osolíme a vložíme do vývaru kůží dolů. Vaříme cca 15 minut na velmi mírném ohni. Poté odstavíme a necháme ve vývaru vychladnout.

  • 4

    Prochladlou rybu vyrovnáme do hlubšího pekáče kůží nahoru. Vývar zcedíme, přidáme do něj namočenou nabobtnalou želatinu a zcela řídký sníh z bílků. Za stálého šlehání přivedeme k varu, odstavíme z ohně a necháme stát 15 minut. Rosol následně procedíme plátnem a nalijeme na kapra ozdobeného různě vykrajovanou zeleninou. Po zatuhnutí krájíme porce, ozdobíme dílky citrónu, petrželovou natí a podáváme s tatarskou omáčkou.

Komentáře k receptu