Kapr v rosolu
Suroviny
- 60 g Želatina bílá plátky
- 2 ks Cibule
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Petržel kořen
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Telecí nožičky
- 1 ks Mrkev kořen
- 10 ks Pepř černý celý
- 6 ks Nové koření celé
- 1 ks Sůl
- 0.5 ks Celer bulvový
- 2 l Voda pitná
- 0.125 l Ocet vinný
- 1.5 kg Kapr obecný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 884 kcal
- Sacharidy 60 g
- Tuky 80 g
- Sodík 65013 mg
- Bílkoviny 88 g
- Uhlovodany 58 g
- Cholesterol 290 mg
- Draslík 2506.2 mg
- Vláknina 40753.8 mg
- Vitamín A 40753.8 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 54.8 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z telecích nožiček uvaříme den předem vývar, který po uvaření procedíme a dáme vychladnout.
-
2
Na druhý den sebereme z vychladlého vývaru tuk, vývar rozpustíme v kastrole, ve kterém budeme vařit kapra. Přidáme do něj ocet, zeleninu, cibuli, okořeníme a povaříme zhruba 15 minut.
-
3
Na mísu rozložíme porce kapra kůží nahoru, polijeme je vařícím octem. Po chvilce osolíme a vložíme do vývaru kůží dolů. Vaříme cca 15 minut na velmi mírném ohni. Poté odstavíme a necháme ve vývaru vychladnout.
-
4
Prochladlou rybu vyrovnáme do hlubšího pekáče kůží nahoru. Vývar zcedíme, přidáme do něj namočenou nabobtnalou želatinu a zcela řídký sníh z bílků. Za stálého šlehání přivedeme k varu, odstavíme z ohně a necháme stát 15 minut. Rosol následně procedíme plátnem a nalijeme na kapra ozdobeného různě vykrajovanou zeleninou. Po zatuhnutí krájíme porce, ozdobíme dílky citrónu, petrželovou natí a podáváme s tatarskou omáčkou.