Galantina z kuřete I
Suroviny
- 100 g Slanina vepřová
- 1200 g Kuře
- 100 g Moravské uzené maso
- 250 g Telecí plec
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Paštikové koření
- 1 ks Cibule
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Muškátový květ
- 1 l Voda pitná
- 0.5 šálek Mléko polotučné
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Zelenina kořenová
- 1.5 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 1 polévková lžíce Martell cognac
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1036 kcal
- Sacharidy 5 g
- Tuky 72 g
- Sodík 742 mg
- Bílkoviny 84 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 508.9 mg
- Draslík 909.3 mg
- Vláknina 1335.8 mg
- Vitamín A 1335.8 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.7 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V malém množství osolené vody spolu se zeleninou a cibulí uvaříme do měkka rozčtvrcené kuře. Uvařené kuře vyjmeme, necháme vychladnout, stáhneme kůži a bílé maso nakrájíme na malé kostky. Stejně nakrájíme uzené maso a polovinu slaniny.
-
2
Zbytek slaniny spolu s kůží a syrové maso dvakrát umeleme. Bude tak jemnější.
-
3
Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem a vývarem a vymícháme na hustší kaši. Do kaše vmícháme umleté maso, přidáme vejce ušlehaná do pěny, paštikové koření, muškátový květ, koňak a na kostičky nakrájené maso.
-
4
Zavírací pudinkovou formu vymastíme, směs do ní vložíme do 3/4 výšky a uvaříme ve vodní lázni zhruba 1,5 hodiny.
-
5
Uvařenou galantinu necháme do příštího dne vychladnout.
-
6
Galantinu podáváme studenou s toasty nebo bílým pečivem.