Nakládané kaštany

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 15

Suroviny

  • 700 g Cukr krupice
  • 200 g Kukuřičný sirup
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 1 l Voda pitná
  • 1 kg Kaštany jedlé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 311 kcal
  • Sacharidy 76 g
  • Tuky 1 g
  • Sodík 4 mg
  • Bílkoviny 1 g
  • Uhlovodany 76 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 323.6 mg
  • Vláknina 0 mg
  • Vitamín A 0 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 26.8 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z předepsaného množství surovin připravíme dvě 300 g sklenice naložených kaštanů.

  • 2

    Kaštany podélně nařízneme, vložíme je do cedníku nad hrncem s vroucí vodou, pára usnadní jejich oloupání. Kaštany oloupeme a zabalíme do kousků procezovacího pláténka a zavážeme nití. Zabalené kaštany vložíme do vody a zvolna vaříme, dokud nezměknou natolik, že je budeme moci propíchnout párátkem. Když jsou kaštany uvařené a ještě horké, odstraníme z nich slupku.

  • 3

    Mezitím připravíme v hrnci nálev z vody, kukuřičného sirupu, cukru a tobolky vanilky, podélně rozříznuté a bez semínek. Nálev vaříme 5 minut.

  • 4

    Kaštany položíme na malý podstavec se sítí, který vložíme do nádoby, zalijeme horkým nálevem a necháme na teplém místě. Až druhý den podstavec s kaštany vyndáme, nálev 3 minuty převaříme a znovu nalijeme na kaštany. Celý tento postup musíme opakovat sedm až osm dnů, v případě potřeby přiděláme nálev. Vložíme kaštany do čístých a suchých sklenic, nálev uvedeme do varu a nalijeme do sklenic, které pečlivě uzavřeme.

Komentáře k receptu