Šosonky
Suroviny
- 40 g Cukr krupice
- 40 g Máslo čerstvé
- 10 g Droždí
- 50 g Hrozinky
- 50 g Cukr krupice
- 30 g Cukr krupice
- 50 g Mandle plátky
- 60 g Máslo čerstvé
- 225 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 ml Mléko polotučné
- 125 ml Voda pitná
- 250 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 polévková lžíce Rum
- 1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 395 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 19 g
- Sodík 54 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 204.5 mg
- Draslík 96.6 mg
- Vláknina 2388.9 mg
- Vitamín A 2388.9 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.6 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Formičky na bábovičky vytřeme máslem. Plátky mandlí nasucho opražíme dozlatova.
-
2
V míse utřeme rozdrobené droždí s cukrem, přidáme vlažné mléko a trochu mouky. Necháme vzejít kvásek.
-
3
Do mísy prosejeme mouku, promícháme se solí, přidáme vzešlý kvásek, ostatní suroviny a tolik mléka, abychom vypracovali nelepivé hladké těsto. Pod utěrkou na teple necháme kynout, během kynutí dvakrát promícháme.
-
4
Vykynutým těstem plníme formičky do poloviny a necháme znovu kynout. Poté pečeme v troubě předehřáté na 170 °C, až bábovičky zezlátnou.
-
5
V mezičase připravíme sirup svařením vody s cukrem. Po vychladnutí přidáme do sirupu rum.
-
6
Horké upečené bábovičky přelijeme sirupem a necháme vychladnout.
-
7
Připravíme krém. Smícháme mléko s vanilkovým cukrem, cukrem a maizenou. Za stálého míchání svaříme až do zhoustnutí. Poté necháme za občasného míchání zchladnout a vmícháme žloutky.
-
8
Vychladlé bábovičky polijeme zchladlým krémem a sypeme plátky mandlí.