Punčák
Suroviny
- 120 g Cukr krupice
- 120 g Cukr krupice
- 350 g Cukr krupice
- 170 g Mouka polohrubá
- 170 g Mouka polohrubá
- 250 g Cukr moučkový
- 5 g Potravinářská barva
- 250 ml Voda pitná
- 30 ml Rum
- 3 ks Vaječný bílek slepičí
- 3 ks Vaječný bílek slepičí
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 polévková lžíce Marmeláda višňová
- 2 polévková lžíce Marmeláda višňová
- 3 polévková lžíce Voda pitná
- 3 polévková lžíce Voda pitná
- 3 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Rum
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 682 kcal
- Sacharidy 145 g
- Tuky 7 g
- Sodík 64 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 137 g
- Cholesterol 277.7 mg
- Draslík 120.7 mg
- Vláknina 3145 mg
- Vitamín A 3145 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 58.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plech a formu o velikosti 17 cm x 22 cm vyložíme pečicím papírem, troubu předehřejeme na 150 °C.
-
2
Vodu s cukrem vaříme alespoň 7 minut, aby rozvar zhoustl, přidáme rum. Poté ho rozdělíme na dva díly, jeden obarvíme potravinářským barvivem načerveno a nažluto.
-
3
První těsto – bílky vyšleháme do pevné pěny, poté došleháme cukr, lehce vmícháme rozšlehané žloutky, mouku a horkou vodu. Těsto vlijeme na plech, urovnáme a pečeme dozlatova. Totéž těsto uděláme i do formy (vychladlé těsto potřeme marmeládou.
-
4
Upečený plát rozkrojíme na polovinu a jeden plát nakrájíme na čtverce, které střídavě namáčíme v rozvarech. Klademe střídavě do formy na těsto namazané marmeládou. Přiklopíme druhou polovinou plátu a zatížíme do druhého dne.
-
5
Poté vrchní plát potřeme marmeládou a přelijeme rumovou polevou.
-
6
Polevu připravíme tak, že do mísy prosejeme cukr a třeme do zhoustnutí s horkou vodou a rumem.