Fudge Red Velvet
Suroviny
- 40 g Kakao - prášek
- 150 g Máslo čerstvé
- 55 g Sýr krémový
- 880 g Cukr krupice
- 225 g Cukr moučkový
- 80 g Kukuřičný sirup
- 470 ml Mléko - podmáslí
- 1.2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Soda jedlá
- 2 kávová lžička Potravinářská barva
- 2.5 kávová lžička Tresť vanilková
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 486 kcal
- Sacharidy 96 g
- Tuky 13 g
- Sodík 117 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 94 g
- Cholesterol 20 mg
- Draslík 59 mg
- Vláknina 2213.3 mg
- Vitamín A 2213.3 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Alobalem vyložíme zapékací mísu o rozměrech 20 x 20 cm a alobal postříkáme olejem ve spreji.
-
2
Do hrnce o objemu nejméně 5,4 litru vlijeme podmáslí, světlý kukuřičný sirup, přidáme krupicový cukr, jedlou sodu a sůl, vše promícháme a na středně silném ohni šleháme, dokud směs nezačne vřít, hodně bublat a cukr se nerozpustí. Navlhčeným štětcem setřeme hmotu ze stěny hrnce, tím zabráníme tvorbě krystalů, do krnce vložíme cukrářský teploměr. Bez míchání zahřejeme na 115 °C.
-
3
Odstavíme hrnec, na směs nasypeme na kostičky nakrájené máslo 110 g ), pokapeme vanilkovou příchutí a červenou gelovou potravinářskou barvou, ale nemícháme! Vše necháme ležet na povrchu směsi, kdybychom míchali, začnou se tvořit krystaly a fudge by se stalo zrnitým. Necháme je vychladit na teplotu 46 °C, bez toho, že bychom s hrncem a hmotou v něm jakkoli pohybovali.
-
4
Vyjmeme teploměr a začneme hmotu intenzivně míchat vařečkou. Ze začátku bude lesklá a hustá, na povrchu s vrstvou másla. Jak se však začne máslo zapracovávat, hmota se stane méně lesklou. Po patnácti až dvaceti minutách míchání už bude mít matný vzhled polevy a fudge začne tuhnout, proto hmotu rychle přelijeme do připravené pečicí mísy a uhladíme ji.
-
5
V míse mixéru připravíme vrchní vrstvu. Smícháme 40 gramů změklého másla, smetanový sýr a lžičku vanilkové příchuti, šleháme středně vysokou rychlostí, dokud ve hmotě nezůstanou žádné kousky másla a hmota není nadýchaná. Přidáme 225 gramů moučkového cukru a špetku soli, nízkou rychlostí šleháme, až do zapracování cukru. Uvolníme hmotu od stěn a ode dna mísy, našleháme. Poté hmotu naneseme na fudge a uhladíme ji. Povrch můžeme posypat červeným zdobením a uložíme na hodinu chladnout do chladničky. Ztuhlé a vychlazené fudge vyjmeme ze zapékací mísy, odstraníme alobal a nakrájíme na čtverečky 2,5 x 2,5 cm. Tímto postupem jsme získali 1065 gramů bonbonů, které uchované v chladničce ve vzduchotěsné nádobě vydrží až 2 týdny. Před podáváním necháme fudge dojít do pokojové teploty.