Chalva ze slunečnicových semínek a sezamové pasty
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 99 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 5 g
- Sodík 2 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 65.1 mg
- Vláknina 1153.3 mg
- Vitamín A 1153.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Slunečnice-loupaná semínka nasucho opražíme v teflonové pánvi dozlatova. Pražíme je za stálého míchání pouze 1-5 minut, jakmile začnou zlátnout, odstavíme pánev z plotny. Semínka pak v mixéru rozmixujeme. Med rozehřejeme na 115°C, přidáme sezamovou pastu a pořádně zamícháme, aby se obě suroviny spojily. Pak rychle přimícháme rozmixované slunečnice, vyškrabaná semínka z jednoho vanilkového lusku a na pomaštěném válu pořádně směs prohněteme.
-
2
Pak ji zabalíme ji do celofánu a natlačíme ji do malé formy (kruh, ovál), nebo si vytřeme formu olejem a chalvu do formy natlačíme bez celofánu. Poté ji odložíme do chladničky na 5-6 hodin. Před podáváním ji krájíme na plátky.