Tofé s lískovými oříšky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 509 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 41 g
- Sodík 0 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 45 mg
- Draslík 114.7 mg
- Vláknina 3410.3 mg
- Vitamín A 3410.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.1 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 42.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Silikonovou podložkou, nebo alobalem postříkaným olejem ve spreji vyložíme pečicí plech se zvýšeným okrajem.
-
2
Máslo nakrájené na kostičky vložíme do středně velkého rendlíku a zahříváme na středně silném ohni, dokud se téměř všechno nerozehřeje. Přidáme vodu, kukuřičný sirup a cukr, suroviny promícháme a ohříváme, dokud se cukr nerozpustí. Navlhčíme štětec a setřeme jím roztok ze stěny rendlíku. Přivedeme roztok k varu, vložíme do rendlíku cukrářský teploměr a za občasného míchání zahřejeme na 146 °C.
-
3
Odstavíme rendlík a vmícháme lžičku mleté skořice. Přidáme nahrubo nakrájené lískové oříšky a důkladně zamícháme. Ve stejnoměrné tenké vrstvě pak tofé nalijeme na pečicí plech. Uhladíme a při pokojové teplotě necháme asi hodinu ztuhnout. Ztuhlé tofé nalámeme na kousky a můžeme podávat. Tímto postupem získáme asi 450 gramů lahodného tofé, které v uzavřené vzduchotěsné nádobě v chladnějším pokoji vydrží až 14 dní. Ve vlhku tofé během jednoho týdne změkne a bude lepkavé.