Italský cheesecake tiramisu
Suroviny
- 50 g Kakao - prášek
- 115 g Máslo čerstvé
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 115 g Cukr krupice
- 500 g Créme fraiche
- 500 g Mascarpone
- 50 g Toblerone - mléčná čokoláda
- 100 ml Likér mandlový - Amaretto
- 80 ml Espreso
- 0.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 2 ks Vejce slepičí
- 3 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 616 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 50 g
- Sodík 30 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 123.4 mg
- Draslík 102.1 mg
- Vláknina 3954.4 mg
- Vitamín A 3954.4 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Předehřejeme troubu na 180 °C.
-
2
Cukr a máslo vyšleháme metlou nebo elektrickým šlehačem do pěny. Přidáme vejce a znovu prošleháme. Na povrch prosejeme mouku s kypřicím práškem, kakao ( 15 g ) a zapracujeme. Upravíme těsto do formy kterou jsme vytřeli tukem a vyložili pečicím papírem. Použijeme kulatou otevírací dortovou formu o průměru 23 cm. Formu vložíme do předehřáté formy a pečeme 10 - 15 minut. Těsto musí být pružné a mělo by se po zmáčknutí prstem rychle navrátit do původního tvaru.
-
3
Korpus necháme zcela vychladnout.
-
4
Prošleháme mascarpone a crème fraîche ve velké míse. Navrch prosejeme moučkový cukr a zapracujeme. Po ochutnání můžeme ještě podle chuti dosladit cukrem.
-
5
Vyjmeme korpus z formy a ostrým zoubkovaným nožem ho prožízneme. Spodní polovinu vrátíme do formy.
-
6
Smícháme espreso s likérem Amaretto. ( Pokud nemáme k dispozici přístroj na výrobu espresa, rozpustíme jednu lžíci instantní kávy v 80 ti ml horké vody a necháme vychladnout ). Polovinou tekutiny pokapeme základ ve formě. Pak na něj nasypeme polovinu nahrubo nastrouhané nugátové čokolády ( např. Toblerone )a poprášíme kakaem. Polovinu krému naneseme na spodní vrstvu be formě a širokým plochým nožem ji urovnáme. Znovu poprášíme kakaem. Na krém položíme druhou polovinu korpusu, zakapeme ji zbytkem espresa s likérem Amaretto, posypeme zbytkem čokolády a ještě jednou poprášíme kakaem. Potřeme zbývajícím krémem a povrch zasypeme kakaem tak, aby zůstal střed dezertu světlý. Cheesecake dáme do chladničky a necháme nejlépe přes noc ztuhnout.
-
7
Cheesecake uvolníme id ráfku, vyjmeme z formy a přeneseme na tác. Nakrájíme na 10 porcí a můžeme podávat.