Čočkový salát s chilli
Suroviny
- 125 g Čočka červená
- 85 g Šunka lázeňská
- 250 ml Voda pitná
- 2 kávová lžička Olej olivový extra panenský
- 1 kávová lžička Hořčice Dijonská
- 1 ks Paprika oranžová
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Cibulka jarní
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř bílý
- 1 špetka Cukr třtinový
- 1 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Řeřicha
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 362 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 9 g
- Sodík 596 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 122.7 mg
- Draslík 456.2 mg
- Vláknina 15740.8 mg
- Vitamín A 15740.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.3 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Přebranou, dobře promytou hnědou čočku dáme do mísy, zalijeme ji vodou a necháme 1-2 hodiny namočenou. pak vodu slijeme, čočku dáme do kastrólu, zalijeme ji čistou vodou, přidáme k ní majoránku očištěný stroužek česneku a uvaříme ji doměkka. Vaříme ji přibližně 20-25 minut. Uvařenou čočku přes síto propláchneme a odkapanou dáme do mísy.
-
2
Omytou oranžovou papriku a větší chilli papričku rozkrojíme, odstraníme jim semínka s žebry. Papriku a šunku nakrájíme na stejné tenké proužky a chilli papričku na tenké nudličky. Jarní očištěnou a omytou cibulku i s natí nakrájíme na kolečka. Natvrdo uvařené vejce(vaříme ho 9 minut) rozkrájíme na čtvrtky.
-
3
Připravíme si zálivku: v misce dobře promícháme 2 lžičky olivového oleje s 1 lžičkou dijónské hořčice, špetkou soli, špetkou pepře a špetkou cukru.
-
4
Do mísy s čočkou přidáme všechny okrájené ingredience, zálivku a salát dobře promícháme. Nakonec salát ozdobíme čtvrkami vejce a čerstvou řeřichou.