Závin s jablky, ořechy, sušeným ovocem a medem
Suroviny
- 500 g Listové těsto
- 10 ks Jablka
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr skořicový
- 4 polévková lžíce Hrozinky
- 8 polévková lžíce Med včelí
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 6 polévková lžíce Ořechy vlašské
- 4 polévková lžíce Strouhanka
- 1 polévková lžíce Skořice mletá
- 1.5 polévková lžíce Cukr moučkový
- 2 polévková lžíce Brusinky sušené
- 1 polévková lžíce Citrónová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 501 kcal
- Sacharidy 75 g
- Tuky 23 g
- Sodík 37 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 56 g
- Cholesterol 39.5 mg
- Draslík 343.7 mg
- Vláknina 11980 mg
- Vitamín A 11980 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.6 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytá a oloupaná větší sladká jablka nastrouháme nahrubo do mísy a pokapeme je citrónovou šťávou. Připravíme vyloupané vlašské ořechy, které trochu rozlámeme. Hrozinky a sušené brusinky pořádně promyjeme a necháme v sítu odkapat. Troubu si předehřejeme na 180°C, plech vyložíme pečícím papírem.
-
2
Na pomoučeném válu balíček listového těsta rozdělíme na 2 díly. Uděláme 2 záviny: z každé poloviny těsta vyválíme obdélník o síle přibližně 3-4 mm. Těsta posypeme strouhankou, poklademe na ně nastrouhaná jablka, pokapeme je tekutým medem, posypeme skořicí, skořicovým cukrem, hrozinkami, brusinkami a ořechy. Těsta zabalíme do závinu tak, že nejdříve přehneme minimálně 3-4cm okraje těsta dovnitř, pak "balíme" závin. Opatrně oba záviny položíme na pečící papír, povrch těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem a vložíme je do trouby.
-
3
Pečeme přibližně 20 minut do zlatova až zlatohněda. Upečené záviny necháme vychladnout, pak je posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme porce a servírujeme. Dobrou chuť.