Fríské kořeněné placičky
Suroviny
- 100 g Cukr třtinový
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Ořechy lískové
- 125 g Máslo čerstvé
- 3 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 0.5 polévková lžíce Anýz mletý
- 0.5 polévková lžíce Koriandr mletý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 269 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 15 g
- Sodík 43 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 64.1 mg
- Draslík 136.5 mg
- Vláknina 2758.8 mg
- Vitamín A 2758.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.8 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na pracovní ploše smícháme mouku s práškem do pečiva, třtinovým cukrem, špetkou soli, skořicí, anýzem, koriandrem, nasekanými lískovými oříšky, nakrájeným studeným máslem a s vejci. Rychle vypracujeme hladké těsto, vytvarujeme z něj kouli, zabalíme do fólie a necháme nejméně 1 hodinu v chladu odpočinout.
-
2
Těsto rozválíme na plát silný 1cm. Rádýlkem nakrájíme obdélníčky o rozměrech 3x5cm. Urovnáme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme chvíli v chladu.
-
3
Placičky pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 20 minut. Do upečených, ještě teplých placiček vyhloubíme uprostřed mělčí důlek. Placičky necháme vychladnout.