Vánoční zelná polévka s houbami a klobásou
Suroviny
- 150 g Slanina vepřová
- 200 g Klobása - Čabajka
- 500 g Zelí kysané
- 60 g Houby sušené
- 300 ml Voda pitná
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 250 ml Mléko polotučné
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 0.2 kávová lžička Sůl
- 4 ks Brambory
- 2 ks Bobkový list
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Chilli koření mleté
- 1 l Voda pitná
- 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 572 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 45 g
- Sodík 480 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 148.8 mg
- Draslík 805.8 mg
- Vláknina 8232.7 mg
- Vitamín A 8232.7 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 38.8 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si připravíme všechny ingredience: sušené hříbky dáme do kostrólku a zelijeme je studenou vodou. Necháme je namočené asi 15 minut. Oloupané a omyté větší brambory nakrájíme na kostky. Očištěnou cibuli a slaninu pokrájíme nadrobno a klobásu na kolečka. Ve smetaně s mlékem vyšleháme vejce.
-
2
Do hrnce s vodou dáme brambory, sůl, kmín, bobkový list a postavíme je na plotnu. Brambory přivedeme k varu, teplotu snížíme, přidáme namočené hříbky a pod poklicí brambory s houbami budeme pomalu vařit 15 minut.
-
3
Mezitím v pánvi vysmažíme slaninu s cibulí dozlatova, pak ji bez omastku dáme do hrnce k bramborům. Na zbylém omastku zlehka osmažíme kolečka klobásy, které i s omastkem vyklopíme do polévky.
-
4
Když jsou brambory téměř měkké, přidáme k nim scezené kysané zelí (neproplachujeme ho). Vše vaříme ještě dalších 8-10 minut, nakonec do polévky zamícháme smetanu s vyšlehanými vejci a krátce, asi 3-5 minut polévku dovaříme.
-
5
Zelňačku dochutíme chilli kořením, solí i cukrem (podle kyselosti zelí), důkladně vše promícháme, nalijeme ji do hlubokých talířů a podáváme.