Pařížský věnec z odpalovaného těsta
Suroviny
- 85 g Máslo čerstvé
- 50 g Mandle loupané
- 17 g Cukr moučka
- 135 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 120 ml Voda pitná
- 120 ml Mléko plnotučné
- 270 ml Kokosová smetana
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Tresť vanilková
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 741 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 61 g
- Sodík 159 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 219.1 mg
- Draslík 62.2 mg
- Vláknina 1701 mg
- Vitamín A 1701 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 168.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na plech si položíme pečící papír, který jsme vystřihli do tvaru kruhu. Troubu si předehřejeme na 200°C.
-
2
Do mísy prosejeme hladkou mouku, do které zamícháme špetku soli a lžičku krupicového cukru. Ve větším rendlíku při mírné teplotě a za stálého míchání přivedeme k varu vodu s mlékem a máslem. Jakmile se směs začne vařit a máslo je rozpuštěné, odstavíme renlík z plotny. Postupně do směsi zapracujeme připravenou mouku. Stále mícháme, až do doby, kdy se těsto bude odlepovat od stěn nádoby. Pak rendlík dáme znovu na plotnu a za stálého míchání vaříme 3-4 minuty. Odpalované těsto z rendlíku přendáme do mísy a postupně, pomocí ručního šlehače, zašleháme do těsta 4 celá vejce. Těsto by mělo být velmi hutné.
-
3
Na pečící papír, po celém obvodu kruhu, naneseme vrchovatou lžící 10 kopečků těsta. Kopečky by se měly dotýkat a tvořit souměrný věneček. Těsto potřeme osoleným, rozšlehaným vejcem, pak ho posypeme na plátky pokrájenými mandlemi.
-
4
Plech s věncem vložíme do trouby, pečeme 15 minut, pak snížíme teplotu na 180°C a pečeme do zlatohněda dalších 35-40 minut.
-
5
Mezitím, než se věnec upeče, připravíme tuhou šlehačku: do mísy nalijeme smetanu, přidáme moučkový prosátý cukr, vanilkový extrakt a smetanu, kterou vyšleháme na tuhou šlehačku. Mísu se šlehačkou zakryjeme a odložíme na 30 minut do lednice.
-
6
Upečené vychladlé těsto podélně rozkrojíme ostrým, plochým nožem. Spodní část naplníme šlehačkou a zakryjeme vrchním dílem. Poté věnec nakrájíme na porce, dáme je na servírovací talířky a podáváme.