Výborné řezy ke slavnostní příležitosti
Suroviny
- 350 g Mango
- 70 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 70 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 3.5 g Želatina bílá plátky
- 7 g Želatina bílá plátky
- 3.5 g Želatina bílá plátky
- 50 g Cukr moučkový
- 150 g Cukr moučkový
- 25 g Cukr moučkový
- 30 g Maizena - kukuřičný škrob
- 30 g Čokoláda 70% kakao
- 50 g Cukr moučka
- 125 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 100 ml Voda pitná
- 100 ml Voda pitná
- 125 ml Voda pitná
- 160 ml Voda pitná
- 250 ml Mléko kokosové
- 60 ml Citrónová šťáva
- 1 kávová lžička Tresť vanilková
- 1 kávová lžička Tresť vanilková
- 4 ks Vejce slepičí
- 6 ks Vejce slepičí
- 6 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 5 polévková lžíce Kokos - mletý (Kopra)
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 2 polévková lžíce Rum
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 521 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 32 g
- Sodík 158 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 367.5 mg
- Draslík 196 mg
- Vláknina 5009.5 mg
- Vitamín A 5009.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.3 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si připravíme dva krémy.
-
2
Mangový krém: omyté mango (300-350g) oloupeme, rozpůlíme, vyjmeme pecku a dužinu rozmixujeme. Do sklenice s vodou (1dl) namočíme plátky želatiny. Dužinu z manga v rendlíku promícháme s cukrem a za stálého míchání přivedeme k varu. Vzniklé pyré odstavíme z plotny, zamícháme do něj nabobtnalou želatinu a vše pořádně promícháme. Pak směs přendáme do větší misky a necháme ji vychladnout. Vyšleháme si smetanu na tuhou šlehačku. Zlehka 1/3 šlehačky zapracujeme do mangového krému, přimícháme zbytek šlehačky a krém odložíme do lednice na 1 hodinu.
-
3
Kokosový krém: do sklenice s vodou (1dl) namočíme plátky želatiny. Čerstvá vejce rozklepneme a pečlivě oddělíme žloutky a bílky zvlášť. V míse vyšleháme žloutky s prosátým moučkovým cukrem do pěny. Ve větším rendlíku přivedem k varu kokosové mléko, které odstavíme z plotny a pomalu ho budeme přimíchávat do žloutkové pěny. Pak směs dáme zpátky do rendlíku a za stálého míchání pomalu vaříme do doby, až vzniklý krém zhoustne (bude na vařečce ulpívat). Krém odstavíme z plotny a zamícháme do něj nabobtnalou želatinu. Krém necháme vychladnout. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku, kterou postupně po částech zlehka zamícháme do kokosového krému. Dáme ho na 1 hodinu do lednice.
-
4
Postupně upečeme vanilkový a kakaový korpus. Troubu si předehřejeme na 200°C. Dva pečící (nejlépe čtvercové) plechy vytřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
-
5
Vanilkový korpus: v jedné míse promícháme hladkou mouku s Maizenou (kukuřičný škrob). Do druhé mísy dáme 3 vejce + 3 žloutky, špetku soli, vanilkový extrakt a cukr. Směs promícháme a mísu posadíme do vodní lázně. Směs ve vodní lázni vyšleháme do krému. Poté mísu odstavíme z hrnce (hrnec též odstavíme z plotny) a krém budeme míchat tak dlouho, dokud nevyhladne. Pak do něj postupně, po třetinách, přimícháme připravenou mouku s Maizenou. Hotové těsto nalejeme na plech a dáme péct. Pečeme přibližně 12 minut dozlatova. Upečený korpus necháme vychladnout.
-
6
Kakaový korpus připravíme stejně jako vanilkový, jen s tím rozdílem, že místo Maizeny do mouky zamícháme stejné množství kvalitního kakaa.
-
7
Připravíme si rumový sirup: do rendlíku nalijeme 125ml vody, přidáme k ní 50g moučkového cukru a 2 lžíce rumu. Směs za stálého míchání přivedem k varu ajakmile se cukr rozpustí, hned rendlík s e sirupem odstavíme z plotny.
-
8
Nakonec si připravíme citrónovou polevu: do skleničky s voudou si namočíme 3.5g želatiny. Do rendlíku nalijeme 60ml vody, 60ml citrónové šťávy, 25g moučkového cukru, vše promícháme, přivedeme k varu a jakmile je cukr rozpuštěný, odstavíme rendík z plotny pak teprve do sirupu zamícháme ve vodě (1dl) naboptnalou želatinu a necháme sirup vychladnout.
-
9
Upečené korpusy si v polovině, po celém obvodu, lehce nařízneme nožem, do vytvořeného nářezu zachytime ostrou niť, nití obtočíme celý korpus a přes řez niť opatrně přitáhneme. Vzniknou 2 pláty vanilkového a dva pláty kakaového korpusu. všechny rozkrojené pláty pokapeme rumovým sirupem.
-
10
Vanilkový korpus potřeme najdříve mangovým a vanilkovým krémem, přiklopíme polovinu kakaového korpusu. Ten potřeme též mangovým a kokosovým krémem a přiklopíme vanilkovým korpusem. Tento postup opakujeme. Na závěr celý povrch korpusu potřeme citrónovou polevou a posypeme nastrouhaným kokosem. Takto připravený dort dáme do lednice na asi na 2 hodiny. Pak dort ostrým nožem nakrájíme na řezy a podáváme.