Čokoládový lahodný dortík s hruškami
Suroviny
- 115 g Máslo čerstvé
- 60 g Čokoláda hořká
- 15 g Kakao - prášek
- 120 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Cukr moučkový
- 60 ml Mléko acidofilní
- 8 kávová lžička Džem brusinkový
- 1 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
- 2 ks Hrušky
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 336 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 19 g
- Sodík 62 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 113.6 mg
- Draslík 139.8 mg
- Vláknina 5617 mg
- Vitamín A 5617 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.2 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V parní lázni rozpustíme hořkou čokoládu, kterou pak necháme vychladnout. Mezitím v elektrickém šlehači vyšleháme máslo s moučkovým cukrem do pěny. Postupně, pomalu do pěny zašleháme celá vejce, rozpuštěnou čokoládu a kakao. V míse promícháme prosátou mouku s kypřícím práškem do pečiva, špetkou soli a acidofilním mlékem. Tuto směs pak zašleháme do máslového krému. Těsto by mělo být řádně promíchané.
-
2
Troubu si předehřejeme na 180°C. Omyté sladké hrušky rozčtvrtíme, zbavíme jadřinců a oloupeme je. Pak je nakrájíme na plátky. Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme moukou. Těsto nalejeme do formy, plátky hrušek poklademe na povrch těsta tak, aby byly ozdobně rozložené na každé porci. Formu s těstem vložíme do trouby a pečeme přibližně 30 minut. Upečený dort by měl být uprostřed mírně nedopečený. Po vychladnutí ho nakrájíme, každou porci ozdobíme malým kopečkem brusinkového džemu a podáváme.
-
3
Přeji dobrou chuť.