Rychlý irský chleba
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 529 kcal
- Sacharidy 107 g
- Tuky 3 g
- Sodík 234 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 0 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 0 mg
- Vláknina 4410 mg
- Vitamín A 4410 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plech vyložíme pečicím papírem, chleba budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
-
2
V míse promícháme 250 g hladké a 250 g celozrnné mouky se sodou a solí. Ve směsi uděláme důlek, do kterého vlijeme podmáslí. Hnětačem vypracujeme těsto, které ještě vypracujeme na vále, který jsme posypali zbylou hladkou moukou. Z těsta vytvoříme bochánek o průměru kolem 20 cm, který položíme na plech. Na chlebu uděláme ostrým nožem hluboký kříž, celý chléb posypeme zbylou celozrnnou moukou.
-
3
Chleba pečeme v předehřáté troubě zhruba 30 minut. Upečený chleba při poklepu zní dutě.
-
4
Na drátěné mřížce necháme chleba vychladnout.