Pečená dýňová pochoutka se sýrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 160 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 250 g Anglická slanina
  • 80 g Špek
  • 260 g Sýr Eidam cihla 30%
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 200 g Strouhanka
  • 50 ml Olej slunečnicový
  • 300 ml Smetana jihočeská trvanlivá31%
  • 5 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Cibule
  • 2 špetka Chilli koření mleté
  • 2 stroužek Česnek
  • 3 kg Dýně Hokkaidó
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 979 kcal
  • Sacharidy 71 g
  • Tuky 68 g
  • Sodík 706 mg
  • Bílkoviny 67 g
  • Uhlovodany 68 g
  • Cholesterol 34.3 mg
  • Draslík 194.7 mg
  • Vláknina 25563.8 mg
  • Vitamín A 25563.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.7 mg
  • Vitamín E 3.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z omyté a osušené dýně seřízneme vršek, přibližně v poslední horní třetině. Vršek pak použijeme místo pokličky. Z dýně lžicí vydlabeme semínka a vlákna, pak ji položíme na větší čtverec alobalu, předtím spodek pod dýní potřeme olejem. Troubu předehřejeme na 190°C.

  • 2

    Anglickou slaninu, špek a cibuli pokrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a dva větší stroužky prolisujeme. Omytou petrželovou nať a čerstvé šalvějové lístky pokrájíme nadrobno. Sýr nastrouháme na hrubším struhadle.

  • 3

    V hluboké pánvi rozpustíme máslo, přidáme slaninu se špekem, jakmile se začne smažit, přidáme cibuli a vše orestujeme dorůžova. Přimícháme strouhanku, pak pánev odstavíme z plotny a když směs mírně vychladne, přimícháme petrželku, šalvěj, česnek a sýr. Směs dochutíme čerstvě pomletým pepřem, solí, chilli a znovu promíchanou směs vložíme do vydlabané dýně. Přilijeme smetanu, vidličkou směs propícháme, aby se smetana vsákla. Dýni poté zakryjeme vrškem, celou dýni potřeme olejem a zabalíme do alobalu. Dáme ji na plech a pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 2 hodiny.

  • 4

    Upečenou dýni rozbalíme, pokrájíme na porce a podáváme.

Komentáře k receptu