Dvoubarevný višňový dort s polevou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 200 g Máslo čerstvé
  • 275 g Cukr krupice
  • 200 g Mouka polohrubá
  • 20 g Kokosový tuk
  • 200 g Čokoláda 70% kakao
  • 500 ml Mléko plnotučné
  • 1.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 5 ks Vaječný bílek slepičí
  • 5 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Pudinkový prášek - vanilkový
  • 1 špetka Sůl
  • 1 kg Višně
  • 4 polévková lžíce Cukr krupice
  • 3 polévková lžíce Rum
  • 3 polévková lžíce Koňak vaječný
  • 2 polévková lžíce Kakaový prášek Bio
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1010 kcal
  • Sacharidy 97 g
  • Tuky 41 g
  • Sodík 133 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 94 g
  • Cholesterol 267.6 mg
  • Draslík 344 mg
  • Vláknina 20629 mg
  • Vitamín A 20629 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.5 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 416.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pečicí plech vymažeme 25 g másla, dort budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.

  • 2

    Višně vypeckujeme, opláchneme a necháme okapat (kompotové slijeme).

  • 3

    V míse utřeme máslo se 150 g cukru, přidáme žloutky, vanilkový cukr a dobře utřeme. Poté vmícháme mouku smíchanou s kypřicím práškem a se solí. Na závěr lehce vmícháme pevný sníh z bílků.

  • 4

    Polovinu těsta rozprostřeme na plech a uhladíme. Druhou polovinu těsta smícháme s rumem a se zbylým cukrem smíchaným s kakaem. Kakaové těsto rozetřeme na světlé těsto a opět uhladíme. Celý povrch těsta rovnoměrně poklademe višněmi a pečeme v předehřáté troubě zhruba 45-50 minut. Upečené těsto přikryjeme a necháme do druhého dne odležet.

  • 5

    Před dokončením si připravíme krém. V troše mléka rozmícháme cukr a pudinkový prášek, zbylé mléko přivedeme do varu, zašleháme pudinkovou směs a povaříme za stálého míchání. Pudink necháme vychladnout, často ho promícháme. Abychom neměli ve vychladlém pudinku žádné hrudky, propasírujeme ho přes síto.

  • 6

    Máslo šlehačem rozšleháme a po malých částech střídavě šlehačem zašleháme pudink a vaječný koňak. Pracujeme pečlivě se šlehačem na nejvyšší výkon, aby se krém nesrazil. Hotovým krémem potřeme povrch moučníku a dáme vychladit.

  • 7

    Čokoládu ve vodní lázni rozpustíme, vmícháme kokosový tuk a necháme zchladnout, aby byla poleva vlažná. Vychlazený moučník přelijeme polevou a rozetřeme ji až do okrajů. Na polevu můžeme udělat pomocí vidličky ozdobné vlnky.

  • 8

    Před podáváním necháme moučník řádně vychladit. Krájíme na kostky.

Komentáře k receptu