Dvoubarevný višňový dort s polevou
Suroviny
- 200 g Máslo čerstvé
- 275 g Cukr krupice
- 200 g Mouka polohrubá
- 20 g Kokosový tuk
- 200 g Čokoláda 70% kakao
- 500 ml Mléko plnotučné
- 1.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 5 ks Vaječný bílek slepičí
- 5 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Pudinkový prášek - vanilkový
- 1 špetka Sůl
- 1 kg Višně
- 4 polévková lžíce Cukr krupice
- 3 polévková lžíce Rum
- 3 polévková lžíce Koňak vaječný
- 2 polévková lžíce Kakaový prášek Bio
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1010 kcal
- Sacharidy 97 g
- Tuky 41 g
- Sodík 133 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 94 g
- Cholesterol 267.6 mg
- Draslík 344 mg
- Vláknina 20629 mg
- Vitamín A 20629 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.5 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 416.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pečicí plech vymažeme 25 g másla, dort budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
-
2
Višně vypeckujeme, opláchneme a necháme okapat (kompotové slijeme).
-
3
V míse utřeme máslo se 150 g cukru, přidáme žloutky, vanilkový cukr a dobře utřeme. Poté vmícháme mouku smíchanou s kypřicím práškem a se solí. Na závěr lehce vmícháme pevný sníh z bílků.
-
4
Polovinu těsta rozprostřeme na plech a uhladíme. Druhou polovinu těsta smícháme s rumem a se zbylým cukrem smíchaným s kakaem. Kakaové těsto rozetřeme na světlé těsto a opět uhladíme. Celý povrch těsta rovnoměrně poklademe višněmi a pečeme v předehřáté troubě zhruba 45-50 minut. Upečené těsto přikryjeme a necháme do druhého dne odležet.
-
5
Před dokončením si připravíme krém. V troše mléka rozmícháme cukr a pudinkový prášek, zbylé mléko přivedeme do varu, zašleháme pudinkovou směs a povaříme za stálého míchání. Pudink necháme vychladnout, často ho promícháme. Abychom neměli ve vychladlém pudinku žádné hrudky, propasírujeme ho přes síto.
-
6
Máslo šlehačem rozšleháme a po malých částech střídavě šlehačem zašleháme pudink a vaječný koňak. Pracujeme pečlivě se šlehačem na nejvyšší výkon, aby se krém nesrazil. Hotovým krémem potřeme povrch moučníku a dáme vychladit.
-
7
Čokoládu ve vodní lázni rozpustíme, vmícháme kokosový tuk a necháme zchladnout, aby byla poleva vlažná. Vychlazený moučník přelijeme polevou a rozetřeme ji až do okrajů. Na polevu můžeme udělat pomocí vidličky ozdobné vlnky.
-
8
Před podáváním necháme moučník řádně vychladit. Krájíme na kostky.