Višňový dort
Suroviny
- 50 g Čokoláda hořká
- 100 g Marmeláda višňová
- 60 g Máslo čerstvé
- 60 g Máslo čerstvé
- 125 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 700 g Višně
- 250 g Cukr krupice
- 150 g Mouka polohrubá
- 50 g Solamyl
- 50 g Kakaový prášek Bio
- 300 ml Voda pitná
- 750 ml Smetana na šlehání
- 0.25 kávová lžička Hřebíček mletý
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 7 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 0.5 ks Skořice celá
- 2 ks Ztužovač šlehačky
- 1 špetka Sůl
- 3 plátek Želatina bílá plátky
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 4 polévková lžíce Likér třešňový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1047 kcal
- Sacharidy 98 g
- Tuky 51 g
- Sodík 112 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 75 g
- Cholesterol 325.7 mg
- Draslík 319.5 mg
- Vláknina 8734.3 mg
- Vitamín A 8734.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.9 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 76.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dortovou formu vyložíme pečicím papírem, dort budeme péci v troubě předehřáté na 180 °C.
-
2
V míse smícháme všechny přísady na křehké těsto, vypracujeme je dohladka, zabalíme do fólie a vložíme do chladničky.
-
3
Ve vodní lázni šleháme vejce s cukrem na piškotové těsto. Až vyšleháme světlý krém, vyjmeme mísu z vodní lázně a dál šleháme, dokud krém nevychladne. V míse promícháme mouku s kakaovým práškem a Solamylem, máslo rozpustíme.
-
4
Sypkou směs po částech vmícháme do krému a poté vlažné máslo.
-
5
Těsto vlijeme do formy, povrch uhladíme a pečeme v předehřáté troubě zhruba 35 minut. Po upečení necháme piškot asi 5 minut chladnout, poté vyklopíme na rovnou mísu a necháme zcela vychladnout.
-
6
Křehké těsto vyválíme do tvaru kruhu o průměru dortové formy, propícháme vidličkou, vložíme na plech, který jsme vyložili pečicím papírem, a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 10 – 12 minut. Po vyjmutí necháme těsto vychladnout na plechu.
-
7
Vychladlé piškotové těsto podélně rozkrojíme na 3 pláty.
-
8
Na náplň opláchneme višně (kompotové scedíme – šťávu odložíme), vypeckujeme a lehce povaříme ve 200 ml vody. Povařené višně necháme vychladnout, poté je scedíme do misky (šťávu odložíme) a necháme okapat. Zhruba čtvrtinu višní odložíme na ozdobu.
-
9
V kastrolku necháme ve zbylé vodě asi 10 minut bobtnat plátky želatiny.
-
10
Šťávu z višní vlijeme do kastrolu, přidáme kousek skořice, hřebíček a zahříváme. Skořici odstraníme, přidáme vymačkanou želatinu a za stálého míchání ji necháme ve šťávě rozpustit. Směs necháme vychladnout. Smetanu dobře ušleháme s vanilkovým cukrem a ztužovači.
-
11
Placku z křehkého těsta potřeme rozmíchanou zavařeninou, na ni položíme jeden piškotový plát, pokropíme ho trochou višňového likéru, natřeme polovinou višňové šťávy, posypeme polovinou višní a potřeme asi čtvrtinou ušlehané smetany. Přiklopíme další piškotový plát a opakujeme, jako předešle. Přiklopíme posledním piškotovým plátem, který pokropíme zbylým likérem. Celý dort potřeme částí zbylé šlehačky (ostatní dáme do zdobicího sáčku) a zasypeme nastrouhanou čokoládou. Vrchní část ozdobíme šlehačkou pomocí zdobicího sáčku a odloženými višněmi.