Koláč z kdoulí
Suroviny
- 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 60 g Cukr krupice
- 80 g Máslo čerstvé
- 500 g Kdoule
- 30 g Cukr krupice
- 100 g Mandle plátky
- 150 g Smetana kysaná
- 130 ml Mošt jablečný
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 2 ks Vejce slepičí
- 0.5 ks Citrony
- 0.5 ks Pomeranče
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Med včelí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 490 kcal
- Sacharidy 92 g
- Tuky 26 g
- Sodík 70 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 97.8 mg
- Draslík 235.1 mg
- Vláknina 3348.7 mg
- Vitamín A 3348.7 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27.8 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Koláč budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C.
-
2
Z omytého citronu nastrouháme kůru a spolu s cukrem, solí, vodou a změklým máslem vypracujeme hladké těsto. Připraveným těstem vyložíme formu i s okraji a necháme vychladit.
-
3
V mezičase omyté kdoule nakrájíme na čtvrtky, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na silnější plátky. Z pomeranče odkrojíme část kůry, šťávu vymačkáme.
-
4
Pomerančovou šťávu, mošt, kůru a cukr vložíme do kastrolu a přivedeme do varu, do vroucí směsi vložíme plátky kdoulí a pod přikrytím vaříme zhruba 5 minut. Poté kdoule slijeme a necháme okapat (šťávu odložíme).
-
5
Vychlazené těsto posypeme mandlemi a pečeme asi čtvrt hodiny.
-
6
V mezičase vychladlou šťávu z kdoulí rozšleháme s vejci a smetanou.
-
7
Zapečené těsto vyjmeme z trouby, poklademe kdoulemi, zalijeme smetanovou směsí a pečeme ještě zhruba půl hodiny při teplotě 170 °C.
-
8
Upečený koláč potřeme medem, který jsme smíchali se skořicí a ještě asi na 10 minut necháme v horké troubě.
-
9
Hotový koláč necháme vychladnout a podáváme.