Koláč z kdoulí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 60 g Cukr krupice
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 500 g Kdoule
  • 30 g Cukr krupice
  • 100 g Mandle plátky
  • 150 g Smetana kysaná
  • 130 ml Mošt jablečný
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 0.5 ks Citrony
  • 0.5 ks Pomeranče
  • 1 špetka Sůl
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Med včelí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 490 kcal
  • Sacharidy 92 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 70 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 24 g
  • Cholesterol 97.8 mg
  • Draslík 235.1 mg
  • Vláknina 3348.7 mg
  • Vitamín A 3348.7 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 27.8 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Koláč budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C.

  • 2

    Z omytého citronu nastrouháme kůru a spolu s cukrem, solí, vodou a změklým máslem vypracujeme hladké těsto. Připraveným těstem vyložíme formu i s okraji a necháme vychladit.

  • 3

    V mezičase omyté kdoule nakrájíme na čtvrtky, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na silnější plátky. Z pomeranče odkrojíme část kůry, šťávu vymačkáme.

  • 4

    Pomerančovou šťávu, mošt, kůru a cukr vložíme do kastrolu a přivedeme do varu, do vroucí směsi vložíme plátky kdoulí a pod přikrytím vaříme zhruba 5 minut. Poté kdoule slijeme a necháme okapat (šťávu odložíme).

  • 5

    Vychlazené těsto posypeme mandlemi a pečeme asi čtvrt hodiny.

  • 6

    V mezičase vychladlou šťávu z kdoulí rozšleháme s vejci a smetanou.

  • 7

    Zapečené těsto vyjmeme z trouby, poklademe kdoulemi, zalijeme smetanovou směsí a pečeme ještě zhruba půl hodiny při teplotě 170 °C.

  • 8

    Upečený koláč potřeme medem, který jsme smíchali se skořicí a ještě asi na 10 minut necháme v horké troubě.

  • 9

    Hotový koláč necháme vychladnout a podáváme.

Komentáře k receptu