Šlehačkový krém s karamelovým banánem
Suroviny
- 100 g Cukr krupice
- 50 g Cukr třtinový
- 200 ml Smetana na šlehání
- 2 ks Banány
- 18 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo
- 2 polévková lžíce Zázvor
- 2 polévková lžíce Máslo
- 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1033 kcal
- Sacharidy 129 g
- Tuky 40 g
- Sodík 10 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 120 g
- Cholesterol 29.3 mg
- Draslík 750.3 mg
- Vláknina 10652 mg
- Vitamín A 10652 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.4 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Šlehačkový zakysaný krém - domácí Crème Fraîche [60353]:
-
2
Do poháru na zavařeniny nalijeme 200 ml smetany na šlehání, přidáme 2 lžíce zakysané kvalitní smetany, sklenici uzavřeme a směs důkladně protřepeme. Pak necháme smetanovou směs stát při pokojové teplotě 8 - 24 hodin do doby, až velmi zhoustne. Před použitím směs prošleháme na hustý smetanový krém.
-
3
Vyšlehaný šlehačkový zakysaný krém rozdělíme do dvou pohárů. Banány nakrájíme na plátky. Zázvor očistíme a nakrájíme na drobné kostičky, které si odložíme do druhé misky.Troubu si předehřejeme na 180°C. Plech si vyložíme pečícím papírem.
-
4
Připravíme si karamel: na pánev nasypeme krupicový cukr, přidáme 2 lžíce vody a za stálého míchání, při mírnější teplotě, mícháme do doby, až se cukr rozpustí. Přidáme máslo, stále mícháme, až nám vznikne hustá zlatavá omáčka. Přidáme pokrájené banány, promícháme a jen chvilku povaříme. Lžicí karamelové banány poklademe na připravený krém.
-
5
Pak si připravíme drobenku: v míse promícháme třtinový cukr s moukou a pokrájeným chlazeným máslem. Pomocí prstů směs spojíme na drobenku, přidáme zázvor a znovu vše prsty promícháme. Zázvorovou drobenku dáme na plech a pečeme ji asi 15 minut do zlatohněda, pak ji necháme vychladnout. Drobenkou ozdobíme karamelové banány a podáváme.