Vanilkový anglický krém

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 80 g Cukr krupice
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 4 dl Mléko plnotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 236 kcal
  • Sacharidy 26 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 15 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 370.2 mg
  • Draslík 33.1 mg
  • Vláknina 0 mg
  • Vitamín A 0 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vanilkový lusk rozřízneme podélně ostrým nožem, vnitřek hranou nože seškrábneme a obojí vložíme do hrnce zahřátého mléka. Nejprve vanilku v horkém mléce zhruba 15 minut louhujeme, poté necháme přejít varem. Lusk vyjmeme.

  • 2

    Ve střední misce do zhoustnutí rozšleháme žloutky s cukrem. Poté do směsi zašleháme asi polovinu horkého vanilkového mléka. Šleháme, dokud není směs propojená, poté vlijeme do hrnce se zbylým mlékem. Na menším plameni za stálého míchání zahříváme, až krém zhoustne. Dobře mícháme ode dna a krém stíráme ze stěn hrnce, aby krém nehrudkovatěl. Krém se nesmí vařit!

  • 3

    Hotový krém přecedíme přes husté síto nejlépe do porcelánové nádoby a necháme vychladnout. Často během chladnutí mícháme, aby se nedělal na povrchu škraloup.

Komentáře k receptu