Muffiny s nugátovým krémem a lentilkami
Suroviny
- 200 g Smetana
- 220 g Mouka polohrubá
- 220 g Čokoláda mléčná
- 80 g Lentilky
- 150 g Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Jedlá soda
- 1 ks Vanilkový lusk
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 1 polévková lžíce Kypřící prášek do pečiva
- 4 polévková lžíce Nutella
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 989 kcal
- Sacharidy 140 g
- Tuky 40 g
- Sodík 176 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 123 g
- Cholesterol 196.7 mg
- Draslík 323 mg
- Vláknina 10364 mg
- Vitamín A 10364 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Formu na 12 ks muffiny vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Vanilkový lusk rozkrojíme ostrým nožem, tupou stranou nože dužinu vyškrábeme do misky. Žloutky s cukrem a vanilkou utřeme do pěny. Smetanu vyšleháme na téměř tuhou šlehačku, postupně k ní přidáváme žloutkovou pěnu a vyšleháme do tuha. Bílky vyšleháme na tuhý sníh. Ke šlehačce přimícháme prosátou polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva, solí a jedlou sodou. Bílky zlehka zapracujeme do těsta, které rozdělíme na 3 díly. Do jednoho dílu přimícháme nugátový krém s oříšky. Formičky naplníme Střídavě světlým, tmavým a nakonec světlám těstem.
-
2
Formu s muffinami vložíme do předem vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme přibližně 20-25 minut dozlatova. Upečené muffiny necháme asi 3 minuty vychladnout, opatrně je vyjmeme z formy a vložíme je do papírových košíčků.
-
3
Ve vodní lázni si rozehřejeme mléčnou čokoládu, kterou jsme si rozlámali na malé kousky. Roztopenou čokoládu pomocí lžičky naneseme na muffiny a ozdobíme lentilkami. Když čokoláda ztuhne, muffiny dáme na mísu a servírujeme.