Brusinkové muffiny s vanilkou
Suroviny
- 150 g Brusinky sušené
- 100 g Máslo čerstvé
- 250 g Mouka polohrubá
- 175 g Cukr krupice
- 2 ks Vanilkový lusk
- 1 ks Kypřící prášek do pečiva
- 2 ks Vejce slepičí
- 12 cl Smetana 12%
- 3 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- 0.1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 799 kcal
- Sacharidy 129 g
- Tuky 29 g
- Sodík 43 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 128 g
- Cholesterol 153.3 mg
- Draslík 122.7 mg
- Vláknina 9011 mg
- Vitamín A 9011 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Větší formičky na 12 kusů muffin vytřeme rozpuštěným máslem a vysypeme polohrubou moukou. Sušené velké brusinky omyjeme pod tekoucí vodou a necháme namočené asi 15 minut, poté je scedíme.
-
2
Do mísy vložíme na kousky pokrájené změklé máslo, přidáme cukr, žloutky a vše vyšleháme do pěny. Zvlášť z bílků vyšleháme tuhý sníh.
-
3
2 vanilkové lusky rozkrojíme, tupou stranou nože dřeň (zrníčka) vyškrábeme z obou polovin lusků a přidáme ji k utřenému máslu. Znovu máslo dobře promícháme a postupně k němu budeme přidávat prosátou polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva. Za stálého míchání přlijeme 12% smetanu a brusinky. Znovu těsto dobře prošleháme, nakonec zapracujeme sníh z bílků. Formičky na muffiny naplníme do dvou třetin a dáme je péct do trouby, předehřáté na 180°C. Pečeme do zlatova přibližně 20 - 25 minut. Upečené muffiny necháme asi 3 minuty vychladnout, poté je vyjmeme, vložíme do ozdobných papírových košíčků, posypeme moučkovým cukrem a servírujeme.