Sibiřský křenový kvas
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 414 kcal
- Sacharidy 87 g
- Tuky 80 g
- Sodík 39 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 85 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 129.9 mg
- Vláknina 1729 mg
- Vitamín A 1729 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 35.4 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Černý žitný chléb nakrájíme na kostičky, dáme na plech do trouby a nasucho opečeme. Opečený chléb vložíme do kastrolu, zalijeme vařící vodou, přikryjeme poklicí a necháme usadit. Pak tekutinu slijeme, přidáme do ní sušené droždí s cukrem, zakryjeme plátnem a na teplém místě necháme přes noc vykvasit. Po zkvašení nápoj přecedíme.
-
2
Křen očistíme a nakrájíme na tenké plátky a svaříme 0,5 litru vody s 50 g cukru a se 100 g medu.
-
3
Do přecezeného kvasu přidáme křen s hrozinkami, přilijeme roztok cukru s medem, promícháme, zakryjeme, necháme v chladu několik dní uzrát a pak ho přecedíme.
-
4
Takto připravený kvas podáváme dobře vychlazený.