Ruský chlebový kvas
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 860 kcal
- Sacharidy 177 g
- Tuky 35 g
- Sodík 247 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 51 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 192 mg
- Vláknina 375.8 mg
- Vitamín A 375.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.6 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nadrobno nakrájený chléb opečeme ve velkém kastrolu nasucho v troubě, pak ho zalijeme vařící vodou a přikrytý necháme hodinu ustát. Ustátou tekutinu slijeme, přidáme do ní droždí, cukr a mátu peprnou, zakryjeme ubrouskem a v teple ho necháme 5-6 hodin kvasit.
-
2
Zkvašený nápoj přecedíme, stočíme do lahví, do každé přidáme několik opraných spařených hrozinek, lahve dobře zazátkujeme a uložíme na 3 dny do chladu.
-
3
Je to nápoj zvláště vhodný do horkých letních dnů.