Litevský mrkvový piškot

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 400 g Cukr krupice
  • 80 g Mouka polohrubá
  • 15 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 400 g Mrkev kořen
  • 75 g Máslo čerstvé
  • 150 g Cukr moučkový
  • 200 ml Šlehačka
  • 1 kávová lžička Anýz
  • 1 kávová lžička Citronová kůra
  • 0.5 kávová lžička Hřebíček
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 2 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 331 kcal
  • Sacharidy 65 g
  • Tuky 8 g
  • Sodík 19 mg
  • Bílkoviny 3 g
  • Uhlovodany 62 g
  • Cholesterol 58.1 mg
  • Draslík 178.6 mg
  • Vláknina 3304.2 mg
  • Vitamín A 3304.2 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.5 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mrkev na jemném struhadle nastrouháme, dáme do porcelánové mísy, zasypeme cukrem a necháme stát, dokud se cukr do mrkve zcela nevsákne.

  • 2

    Mezitím rozklepneme vejce, oddělíme žloutky od bílků, žloutky utřeme s máslem a z bílků ušleháme tuhý sníh.

  • 3

    Do mrkvové hmoty zamícháme mletý anýz, citronovou kůru, mletý hřebíček s mletou skořicí a směs smícháme s utřenými žloutky. Potom za stálého míchání přidáme střídavě prosátou mouku s práškem do pečiva a sníh z bílků, až vznikne těsto jako na lívance.

  • 4

    Těsto rozložíme na plech s pečícím papírem ve vrstvě silné 1,5-2 cm a pečeme v troubě na slabém ohni asi 40 minut.

  • 5

    Hotový piškot za tepla pocukrujeme, rozkrájíme a podáváme ozdobený šlehačkou.

Komentáře k receptu