Litevský mrkvový piškot
Suroviny
- 400 g Cukr krupice
- 80 g Mouka polohrubá
- 15 g Kypřicí prášek do pečiva
- 400 g Mrkev kořen
- 75 g Máslo čerstvé
- 150 g Cukr moučkový
- 200 ml Šlehačka
- 1 kávová lžička Anýz
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 0.5 kávová lžička Hřebíček
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 2 ks Vejce slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 331 kcal
- Sacharidy 65 g
- Tuky 8 g
- Sodík 19 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 62 g
- Cholesterol 58.1 mg
- Draslík 178.6 mg
- Vláknina 3304.2 mg
- Vitamín A 3304.2 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.5 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mrkev na jemném struhadle nastrouháme, dáme do porcelánové mísy, zasypeme cukrem a necháme stát, dokud se cukr do mrkve zcela nevsákne.
-
2
Mezitím rozklepneme vejce, oddělíme žloutky od bílků, žloutky utřeme s máslem a z bílků ušleháme tuhý sníh.
-
3
Do mrkvové hmoty zamícháme mletý anýz, citronovou kůru, mletý hřebíček s mletou skořicí a směs smícháme s utřenými žloutky. Potom za stálého míchání přidáme střídavě prosátou mouku s práškem do pečiva a sníh z bílků, až vznikne těsto jako na lívance.
-
4
Těsto rozložíme na plech s pečícím papírem ve vrstvě silné 1,5-2 cm a pečeme v troubě na slabém ohni asi 40 minut.
-
5
Hotový piškot za tepla pocukrujeme, rozkrájíme a podáváme ozdobený šlehačkou.