Ruský citrónový chlebíček
Suroviny
- 200 g Cukr krupice
- 20 g Cukr vanilka
- 320 g Mouka polohrubá
- 50 g Hrozinky
- 75 g Kandované ovoce
- 190 g Máslo čerstvé
- 150 g Cukr moučkový
- 200 ml Zakysaná smetana
- 3 kávová lžička Citronová kůra
- 6 ks Vejce slepičí
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 542 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 56 g
- Sodík 86 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 69 g
- Cholesterol 180.4 mg
- Draslík 118.6 mg
- Vláknina 2898.5 mg
- Vitamín A 2898.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.9 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vejce rozklepneme a bílky oddělíme od žloutků a z bílků ušleháme tuhý sníh.
-
2
150 g másla utřeme s cukrem do pěny, pak postupně přidáváme žloutky a třeme, až je pěna světlá. Potom za stálého míchání přidáváme nastrouhanou citronovou kůru, půl balíčku vanilkového cukru, citronovou šťávu, polohrubou mouku, opláchnuté hrozinky a na kousky nakrájené kandované ovoce. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
-
3
Těsto přeložíme do máslem vymazané, strouhankou vysypané formy a dáme do předehřáté trouby péci. Pečeme při střední teplotě asi 40 minut.
-
4
Hotový chlebíček za tepla dobře pocukrujeme, naporcujeme a podáváme ozdobený zakysanou smetanou.