Jablkové dortíky
Suroviny
- 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 4 g Sůl
- 8 g Kypřicí prášek do pečiva
- 15 g Cukr krupice
- 25 g Máslo čerstvé
- 25 g Cukr moučkový
- 400 g Jablka
- 100 g Cukr krystal
- 8 g Skořice mletá
- 150 g Šlehačka ve spreji
- 25 g Tuk
- 50 ml Mléko polotučné
- 15 ml Citronová šťáva
- 300 ml Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 538 kcal
- Sacharidy 83 g
- Tuky 22 g
- Sodík 403 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 52 g
- Cholesterol 14.7 mg
- Draslík 323.1 mg
- Vláknina 8404.5 mg
- Vitamín A 8404.5 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.4 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jablka oloupeme a rozkrojíme, zbavíme jádřinců, dužinu nakrájíme na silnější plátky. Pokapeme citronovou šťávou a necháme zatím stranou.
-
2
Do mísy vsypeme mouku, sůl, kypřící prášek a krupicový cukr, promícháme, do směsi zapracujeme měkké máslo, přilijeme mléko a vypracujeme těsto. Dobře prohněteme, vyválíme na silný plát, ze kterého vykrojíme 4 kolečka o průměru asi 6 cm. Plech potřeme tukem, vyskládáme na něj kolečka, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 1/4 hodiny dozlatova. Plech vyjmeme a necháme těsto vychladnout.
-
3
Jablka vložíme do kastrůlku, přidáme krystalový cukr, mletou skořici, zalijeme vodou a 5 minut povaříme, scedíme a necháme vychladnout.
-
4
Kolečka z těsta podélně rozkrojíme napůl, aby vzniklo 8 koleček. Na spodní 4 kolečka naneseme jablka, ozdobíme šlehačkou a přiklopíme vrchními kolečky. Upravíme na talířky, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.