Mini dortíčky se žloutkovým krémem
Suroviny
- 170 g Máslo čerstvé
- 60 g Cukr krupice
- 270 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 l Voda pitná
- 3 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- 3 polévková lžíce Mandle
- 1.5 polévková lžíce Cukr moučkový
- 0.08 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 563 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 39 g
- Sodík 12 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 251.9 mg
- Draslík 74.8 mg
- Vláknina 4139.3 mg
- Vitamín A 4139.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme těsto: do mísy vložíme kousky změklého másla, cukr i žloutky, směs vyšleháme do pěny, přisypeme hladkou mouku a vypracujeme vláčné hladké těsto. Položíme ho na pomoučený vál a vyválíme placku o síle 2 mm. Kulatým tvořítkem (o stejném průměru, jako mají kulaté nižší formičky na cukroví, tedy přibližně 5 - 6 cm) vykrájíme sudý počet koleček.
-
2
V hrnci přivedeme k varu litr vody. Do hrnce umístíme nad páru mísu, do níž vložíme žloutky, cukr, Maizenu, smetanu a vanilkový cukr. Směs šleháme nad párou tak dlouho, až krém bude hladký a hustý. Poté misku s krémem sejmeme z hrnce a šleháme ještě do té doby, než vychladne.
-
3
Kulaté formičky na cukroví vytřeme slabě olejem. Na dno každé formičky vložíme vykrojené kolečko těsta, na něj lžící naneseme krém a zakryjeme druhým kolečkem těsta. Do středu dortíčku vložíme loupanou mandli. Formičky vložíme na pečicí plech, který vložíme do trouby, předehřáté na 160 - 170°C a pečeme do zlatova (cca 15 - 20 minut). Když dortíčky vychladnou, vyklopíme je opatrně z formiček, dáme na mísu, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.