Staroruská studená vepřová buženina

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 160 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 120 g Máslo čerstvé
  • 150 ml Voda pitná
  • 250 ml Ocet estragonový
  • 250 ml Omáčka tatarská
  • 250 ml Hořčice
  • 300 ml Víno madeira
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 10 ks Pepř černý celý
  • 10 ks Nové koření celé
  • 3 ks Bobkový list
  • 4 ks Cibule
  • 2 ks Jablka
  • 12 ks Okurky nakládané
  • 1.5 kg Vepřová kýta
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 874 kcal
  • Sacharidy 33 g
  • Tuky 60 g
  • Sodík 6368 mg
  • Bílkoviny 40 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 165.5 mg
  • Draslík 908.4 mg
  • Vláknina 17041.4 mg
  • Vitamín A 17041.4 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.2 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 21 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na pekáč položíme několik špejlí, aby se maso nepřipalovalo. Na špejle vložíme vcelku kus vepřové kýty, kterou polijeme rozpuštěným máslem. Maso posypeme ve hmoždíři nahrubo roztlučeným pepřem, novým kořením a bobkovým listem, nadrobno pokrájenou cibulí a jablky. Podlijeme dvěma lžícemi vody a hustě propícháme vidličkou.

  • 2

    Maso v silně vyhřáté troubě opečeme ze všech stran, poté zmírníme oheň, maso posolíme, podlijeme horkou vodou a dále pečeme asi 2 hodiny. Každých 10 minut podléváme šťávou střídavě s estragonovým octem a vínem Madeira.

  • 3

    Měkké maso vyjmeme z pekáče na mísu, polijeme výpekem a necháme alespoň 2 hodiny vychladnout.

  • 4

    Vychladlé maso ostrým nožem krájíme na tenké plátky, podáváme s tatarskou omáčkou, hořčicí a nakládanými okurkami.

Komentáře k receptu