Jahodové kuličky s mandlemi
Suroviny
- 120 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 20 g Cukr vanilka
- 70 g Cukr krupice
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 250 g Máslo čerstvé
- 20 g Cukr vanilka
- 80 g Cukr moučkový
- 80 g Džem jahodový
- 150 g Džem jahodový
- 150 g Mandle plátky
- 50 ml Voda pitná
- 5 ks Vaječný žloutek slepičí
- 5 ks Vaječný bílek slepičí
- 2 polévková lžíce Pudinkový prášek - vanilkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 168 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 11 g
- Sodík 19 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 71.7 mg
- Draslík 60.3 mg
- Vláknina 279.1 mg
- Vitamín A 279.1 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vodu se žloutky dáme do misky a vyšleháme do pěny. Přisypeme 30 g mouky, vanilkový cukr a vše vyšleháme na kaši. Bílky spolu s cukrem vyšleháme na tuhý sníh, kterou smícháme spolu se žloutkovou hmotou. Do hmoty prosejeme zbylou mouku s kypřícím a pudinkovým práškem. Dřevěnou vařečkou zlehka promícháme a hladké těsto naplníme do cukrářského sáčků s hladkou trubičkou.
-
2
Plech vyložíme pečícím papírem a na něj nastříkáme malé bochánky o velikostí vlašského ořechu. Vložíme do předehřáté trouby, pečeme při 180stupňové teplotě 15 minut. Upečené bochánky necháme vychladnout.
-
3
Při pokojové teplotě změklé máslo nakrájíme na kousky, dáme do misky. Přisypeme vanilkový a moučkový cukr, džem a elektrickým šlehačem vyšleháme na hladký krém.
-
4
Vychladlé bochánky ze spodní části trochu vydlabeme, naplníme jahodovým krémem a spojíme vždy dva bochánky k sobě.
-
5
Džem propasírujeme do kastrůlku, přisypeme vanilkový cukr, na mírném ohni zahřejeme do rozpuštění cukru. Odstavíme z ohně a ještě do teplé hmoty naplněné kuličky obalíme. Necháme mírně ztuhnout, potom spodní část obalíme v pražených mandlových lupíncích. Pokládáme je do papírových košíčků, kde kuličky necháme úplně ztuhnout.