Barevný koláč s ovocem
Suroviny
- 80 g Čokoláda hořká
- 120 g Džem meruňkový
- 40 g Mouka pšeničná hrubá
- 70 g Ořechy vlašské
- 250 g Smetana 33% (šlehačka)
- 250 g Smetana 33% (šlehačka)
- 200 g Cukr krupice
- 350 g Mouka polohrubá
- 20 g Cukr vanilka
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 200 g Poleva čokoládová
- 200 g Ostružiny
- 250 g Hera
- 80 ml Olej slunečnicový
- 4 kávová lžička Káva turecká
- 6 ks Vejce slepičí
- 1 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Med včelí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 372 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 24 g
- Sodík 46 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 84.5 mg
- Draslík 152.2 mg
- Vláknina 3188.7 mg
- Vitamín A 3188.7 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.8 mg
- Vitamín E 3.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrníčku dáme kávu, zalijeme vroucí vodou, necháme vychladnout, těsně před použitím kávu scedíme.
-
2
Vejce rozklepneme do misky, přisypeme cukr a utřeme do pěny. Přilijeme smetanu, v mikrovlnné troubě rozpuštěnou vlažnou Heru. Do surovin přisypeme prosátou mouku s kypřícím práškem a vanilkový cukr. Vše dobře promícháme, vypracujeme těsto, které rozdělíme na tři díly. Do prvního vmícháme ořechy, do druhého scezenou kávu a do třetího na hrubém struhadle nastrouhanou čokoládu.
-
3
Plech vymažeme olejem, posypeme hrubou moukou. Na dno plechu rozetřeme ořechové těsto, potom čokoládové a nakonec kávové těsto. Vložíme do trouby, pečeme při 160stupňové teplotě 40-45 minut. Po upečení vytáhneme z trouby, ještě horký koláč potřeme meruňkovým džemem a necháme vychladnout na plechu. Čokoládovou polevu za stálého míchání rozpustíme ve vodní lázní, necháme slabě ztuhnout a přelijeme povrch koláče. Dáme stranou nebo do lednice čokoládu ztuhnout a nakrájíme na čtverce nebo obdélníky.
-
4
Těsně před podáváním každou porci ozdobíme ze smetany a medu vyšlehanou tuhou šlehačkou a ostružinami.