Rybí soljanka na pánvi
Suroviny
- 600 g Filé rybí
- 40 g Gouda
- 100 g Olivy zelené
- 120 g Máslo čerstvé
- 500 ml Vývar rybí
- 500 ml Voda pitná
- 2 kávová lžička Sůl
- 2 ks Okurky nakládané
- 1 ks Cibule
- 0.5 ks Citrony
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 1 polévková lžíce Kapary
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 490 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 33 g
- Sodík 3235 mg
- Bílkoviny 70 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 36 mg
- Draslík 267.6 mg
- Vláknina 8255 mg
- Vitamín A 8255 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.8 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 35.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Porce filé osolíme, obalíme v mouce, na polovině másla z obou stran rychle opečeme, podlijeme 250 ml rybího vývaru, přikryjeme pokličkou a dusíme 15-20 minut.
-
2
Mezitím nakrouháme bílé hlávkové zelí, nasypeme ho do vařící osolené vody, 5 minut ho povaříme a slijeme.
-
3
Dále připravíme omáčku. Nakládané okurky nakrájíme na tenké nudličky, dáme do kastrolu, přidáme kapary, drobně nakrájenou velkou cibuli, 2 lžíce rajského protlaku, zalijeme zbylým rybím vývarem, zakryjeme pokličkou a 10 minut podusíme. Hotovou omáčku pak smícháme s vydušenou šťávou z ryby a podle chuti ji přisolíme.
-
4
Nakonec připravíme 4 varné misky vymazané máslem. Na dna rozdělíme polovinu vařeného zelí, na něj porce dušené ryby nakrájené na malé kusy, přelijeme připravenou omáčkou a pokryjeme další vrstvou zelí. Povrch zelí uhladíme, posypeme strouhaným sýrem, pokapeme rozpuštěným máslem a v horké troubě 15 minut zapékáme.
-
5
Hotovou soljanku posypeme sekanou petrželkou, ozdobíme zelenými olivami a plátky citronu.