Rebarborový koláč s ořechy a želé
Suroviny
- 180 g Cukr krupice
- 20 g Cukr vanilka
- 180 g Máslo čerstvé
- 180 g Ořechy vlašské
- 50 g Máslo čerstvé
- 40 g Mouka pšeničná hrubá
- 600 g Reveň (Rebarbora)
- 60 g Cukr třtinový
- 100 g Džem višňový
- 40 g Želé dortové
- 8 ks Vaječný žloutek slepičí
- 8 ks Vaječný bílek slepičí
- 3 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 270 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 19 g
- Sodík 36 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 161.9 mg
- Draslík 169.4 mg
- Vláknina 2382 mg
- Vitamín A 2382 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.5 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Žloutky spolu s půlkou krupicového cukru a vanilkovým cukrem vyšleháme do pěny. Přidáme v mikrovlnné troubě rozpuštěné, vlažné máslo a pokračujeme ještě chvilku ve šlehání. Bílky se zbylým cukrem vyšleháme na tuhý sníh, který vmícháme do žloutkové pěny. Nakonec vmícháme pomleté ořechy.
-
2
Připravené těsto vlijeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech. Vložíme do nahřáté trouby, pečeme při 180stupňové teplotě 30 minut. Upečený koláč necháme vychladnout na plechu.
-
3
Oloupanou rebarboru nakrájíme na 3-4 cm široké kousky, vložíme do kastrůlku, zalijeme 2 dl vody, přisypeme třtinový cukr a povaříme 5-7 minut. Škrob vsypeme do hrníčku se zbylou vodou, dobře rozkvedláme a vlijeme do kastrůlku s rebarborou. Přivedeme k varu, stáhneme ze sporáku, přimícháme džem a ještě teplou rebarborou přelijeme na korpus. Rebarboru pěkně narovnáme. Dortové želé uvaříme podle návodu na sáčku a přelijeme povrch koláče. Vložíme koláč do lednice ztuhnout a potom krájíme na úhledné čtverce nebo obdélníky.