Kokosové vánoční hvězdičky
Suroviny
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Cukr moučkový
- 200 g Tvaroh tučný
- 200 g Máslo čerstvé
- 200 g Mléko odtučněné sušené
- 300 g Cukr moučkový
- 100 g Kokos strouhaný
- 20 g Cukr vanilka
- 200 g Džem meruňkový
- 200 g Poleva čokoládová
- 40 ml Olej slunečnicový
- 80 ml Voda pitná
- 3 polévková lžíce Med včelí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 242 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 10 g
- Sodík 13 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 11 mg
- Draslík 14.4 mg
- Vláknina 548 mg
- Vitamín A 548 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku s cukrem prosejeme do misky, přidáme tvaroh a při pokojové teplotě změklé, na kousky nakrájené máslo. Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, zabalené do potravinářské fólie necháme v lednici 30 minut odpočinout. Vál posypeme moukou, vložíme těsto, rozválíme na velký plát o síle 3 - 4 mm. Vykrajovací formičkou tvoříme hvězdičky. Naskládáme je na suchý plech vedle sebe, vložíme do nahřáté trouby a pečeme 15 minut při 180 stupňové teplotě. Hned po upečení hvězdičky z plechu přeskládáme na kovovou mříž, kde je necháme úplně vychladnout.
-
2
Na vál prosejeme cukr, sušené mléko, přisypeme kokos, vanilkový cukr, olej, med a podle potřeby vodu. Rukou vypracujeme tuhé těsto, které rozválíme na moučkovým cukrem vysypaném válu na velký plát, vysoký cca 5 cm. Z rozváleného těsta vykrajujeme stejné hvězdičky, jaké už máme upečené. Kokosové hvězdičky nepečeme, ale necháme je 60 - 90 minut schnout rozložené na vále.
-
3
Upečené hvězdičky potřeme džemem, kokosové hvězdičky potřeme v mikrovlnné troubě rozpuštěnou čokoládovou polevou. Dokud je čokoládová poleva ještě teplá, hvězdičky spojíme k sobě.