Ořechové taštičky s medem
Suroviny
- 500 g Brambory
- 30 g Máslo čerstvé
- 60 g Mouka pšeničná celozrnná
- 250 g Mouka polohrubá
- 120 g Ořechy vlašské
- 40 g Cukr vanilka
- 70 g Ořechy vlašské
- 100 g Máslo čerstvé
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Sůl
- 3 l Voda pitná
- 3 l Voda pitná
- 1 dl Mléko plnotučné
- 2 polévková lžíce Med včelí
- 4 polévková lžíce Med včelí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 705 kcal
- Sacharidy 76 g
- Tuky 41 g
- Sodík 141 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 68 g
- Cholesterol 68.6 mg
- Draslík 551.4 mg
- Vláknina 13385.3 mg
- Vitamín A 13385.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 131.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory se slupkou (které jsme uvařili do měkka v hrnci s osolenou vodou) scedíme a necháme vychladnout. Oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle na moukou posypaný vál. Uprostřed uděláme důlek, do něj rozklepneme vejce a vložíme při pokojové teplotě změklé máslo. Přisypeme celozrnnou i polohrubou mouku a špetku soli. Rukou vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Rozválíme na velký plát, silný 4 mm, nakrájíme na čtverce o průměru 8 mm.
-
2
Do kastrůlku vlijeme mléko, přisypeme pomleté ořechy, vanilkový cukr, med. Nakonec vložíme sušené ovoce a přivedeme k varu. Náplň necháme vychladnout.
-
3
Vychladlou náplň pomoci lžičky klademe do středu každého čtverce těsta. Těsto přeložíme do trojúhelníku, rohy důkladně přimáčkneme k sobě a slepíme je.
-
4
Připravené taštičky vložíme do vroucí, osolené vody,povaříme 6 - 8 minut, aby vyplavaly na hladinu. Scedíme, propláchneme tekoucí vodou, necháme okapat a vložíme do vhodné misky. Podle porcí taštičky rozdělíme na jednotlivé talíře. Každou porci posypeme pomletými ořechy, polijeme medem a rozpuštěným, teplým máslem, následně podáváme.