Jáhlový nákyp s rozinkami a tvarohem
Suroviny
- 60 g Cukr krupice
- 30 g Máslo čerstvé
- 20 g Cukr vanilka
- 100 g Jáhly - loupané proso
- 500 g Tvaroh měkký
- 150 g Cukr moučkový
- 20 g Cukr vanilka
- 150 g Rozinky bílé
- 50 g Med včelí
- 30 g Mouka pšeničná hrubá
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 5 dl Mléko polotučné
- 1.5 dl Vejce slepičí
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- 3 polévková lžíce Mléko polotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 571 kcal
- Sacharidy 89 g
- Tuky 13 g
- Sodík 116 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 61 g
- Cholesterol 243.1 mg
- Draslík 111.6 mg
- Vláknina 3336.3 mg
- Vitamín A 3336.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.4 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Osolené mléko v kastrůlku povaříme s cukrem, máslem a vanilkovým cukrem. Do vařícího se mléka vsypeme opláchnuté a okapané jáhly. Společně povaříme 15 minut na hustou kaši a stáhneme ze sporáku. Měkký tvaroh smícháme s opláchnutými rozinkami, vanilkovým cukrem, moučkovým cukrem, citronovou kůrou a vejci. Dobře promíchané všechny suroviny s tvarohem vmícháme do vychladlé jáhlové směsi.
-
2
Zapékací mísu vymažeme máslem, vysypeme hrubou mouku a rozložíme jáhlovou směs. Vejce rozšleháme s mlékem a medem a půlku zálivky nalijeme na jáhly v zapékací misce. Potom opět rozložíme jáhlovou směs a zase povrch přelijeme druhou půlkou zálivky. Na povrch naskládáme na tenké plátky nakrájené máslo a vložíme do nahřáté trouby.
-
3
Pečeme při 180°C teplotě 40-45 minut.
-
4
Po upečení nákyp vytáhneme z trouby, necháme 5-10 minut odpočinout. Nakrájíme na úhledné porce, pokládáme na jednotlivé talíře a ještě teplé podáváme.