Jáhlový nákyp s rozinkami a tvarohem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 60 g Cukr krupice
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 20 g Cukr vanilka
  • 100 g Jáhly - loupané proso
  • 500 g Tvaroh měkký
  • 150 g Cukr moučkový
  • 20 g Cukr vanilka
  • 150 g Rozinky bílé
  • 50 g Med včelí
  • 30 g Mouka pšeničná hrubá
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 5 dl Mléko polotučné
  • 1.5 dl Vejce slepičí
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • 3 polévková lžíce Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 571 kcal
  • Sacharidy 89 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 116 mg
  • Bílkoviny 27 g
  • Uhlovodany 61 g
  • Cholesterol 243.1 mg
  • Draslík 111.6 mg
  • Vláknina 3336.3 mg
  • Vitamín A 3336.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.4 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Osolené mléko v kastrůlku povaříme s cukrem, máslem a vanilkovým cukrem. Do vařícího se mléka vsypeme opláchnuté a okapané jáhly. Společně povaříme 15 minut na hustou kaši a stáhneme ze sporáku. Měkký tvaroh smícháme s opláchnutými rozinkami, vanilkovým cukrem, moučkovým cukrem, citronovou kůrou a vejci. Dobře promíchané všechny suroviny s tvarohem vmícháme do vychladlé jáhlové směsi.

  • 2

    Zapékací mísu vymažeme máslem, vysypeme hrubou mouku a rozložíme jáhlovou směs. Vejce rozšleháme s mlékem a medem a půlku zálivky nalijeme na jáhly v zapékací misce. Potom opět rozložíme jáhlovou směs a zase povrch přelijeme druhou půlkou zálivky. Na povrch naskládáme na tenké plátky nakrájené máslo a vložíme do nahřáté trouby.

  • 3

    Pečeme při 180°C teplotě 40-45 minut.

  • 4

    Po upečení nákyp vytáhneme z trouby, necháme 5-10 minut odpočinout. Nakrájíme na úhledné porce, pokládáme na jednotlivé talíře a ještě teplé podáváme.

Komentáře k receptu