Bramborový salát s hráškem
Suroviny
- 500 g Brambory
- 150 g Fazolové lusky zelené
- 30 g Pórek
- 20 g Kopr čerstvý
- 200 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
- 150 g Jogurt bílý
- 60 g Majonéza
- 3 kávová lžička Křen
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 l Voda pitná
- 2 dl Vývar zeleninový
- 1 polévková lžíce Ocet vinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 307 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 187 g
- Sodík 606 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 5.8 mg
- Draslík 841.3 mg
- Vláknina 17749.8 mg
- Vitamín A 17749.8 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 37.4 mg
- Vitamín E 2.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté brambory povaříme se slupkou 20 minut doměkka. Scedíme, necháme vychladnout. Oloupeme, nakrájíme na silnější kousky a dáme je do misky.
-
2
Očištěnou mrkev, fazolky a pórek omyjeme, mrkev nakrájíme na malé kostičky, fazolky na středně dlouhé proužky a pórek na kolečka. V kastrůlku přivedeme vodu k varu, vložíme zeleninu, povaříme 5-6 minut. Potom scedíme, zchladíme ledovou vodou, necháme okapat.
-
3
Na zálivku svaříme vývar, ocet, sůl a pepř. Přelijeme zálivkou brambory, dobře promícháme, posypeme nasekaným koprem a necháme 10 minut odležet.
-
4
Následovně k bramborám přidáme mrkev, fazolky, pórek, scezený a okapaný hrášek. Důkladně všechny suroviny promícháme. Vmícháme 100 g jogurtu, majonézu smíchanou s jemně nastrouhaným křenem. Salát ochutnáme, podle potřeby ještě dochutíme a promícháme.
-
5
Hotový salát podle porci rozdělíme na jednotlivé talíře. Porce pokapeme zbylým jogurtem a podáváme.