Ruské mleté bifteky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 150 g Cibule
  • 100 g Citrony
  • 20 g Kapary sterilované
  • 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 150 g Žemle tuková
  • 30 g Sůl
  • 150 g Tuk
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 30 g Cukr krupice
  • 150 g Zelenina kořenová
  • 100 g Strouhanka
  • 150 g Hovězí maso přední
  • 2 g Divoké koření celé
  • 250 g Vepřová plec
  • 100 g Telecí plec
  • 100 g Houby nakládané
  • 250 ml Mléko polotučné
  • 100 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 50 ml Ocet kvasný lihový
  • 1200 ml Voda pitná
  • 1 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 403 kcal
  • Sacharidy 30 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 1407 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 80.9 mg
  • Draslík 222.8 mg
  • Vláknina 3821 mg
  • Vitamín A 3821 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.1 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hovězí, telecí a vepřové maso omyjeme a jemně semeleme se žemlí namočenou ve vodě a vymačkanou. Mírně osolíme, přidáme vejce, mletý pepř, 1/3 dávky cibule a strouhanku. Vše dobře promícháme a směs rozdělíme na 10 porcí.

  • 2

    Z jednotlivých porcí tvarujeme bifteky, které po obou stranách rychleji opékáme v horkém tuku.

  • 3

    Do tuku po opékání přidáme očištěnou a na plátky nakrájenou zeleninu, zbylou cibuli, osmahneme, přidáme koření a zastříkneme octem a trochou vody. Přidáme omytý a kůry zbavený citron nakrájený na plátky a tento základ povaříme.

  • 4

    Do povařeného základu vložíme opečené bifteky a zvolna je dusíme pod poklicí nejméně 15 minut.

  • 5

    Podušené bifteky vyjmeme. Základ vysmahneme na tuk, zaprášíme prosátou moukou, osmahneme, zalijeme zbylou vodou, rozšleháme, uvedeme do varu a vaříme zvolna za občasného prošlehání nejméně 1/2 hodiny.

  • 6

    Ke konci varu omáčku přisladíme, přilijeme mléko a smetanu, povaříme a procedíme přes hustý cedník na bifteky.

  • 7

    Nakonec do omáčky přidáme rozsekané kapary a krájené nakládané houby a vše ještě krátce podusíme.

Komentáře k receptu