Ruské mleté bifteky
Suroviny
- 150 g Cibule
- 100 g Citrony
- 20 g Kapary sterilované
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 150 g Žemle tuková
- 30 g Sůl
- 150 g Tuk
- 1 g Pepř černý mletý
- 30 g Cukr krupice
- 150 g Zelenina kořenová
- 100 g Strouhanka
- 150 g Hovězí maso přední
- 2 g Divoké koření celé
- 250 g Vepřová plec
- 100 g Telecí plec
- 100 g Houby nakládané
- 250 ml Mléko polotučné
- 100 ml Smetana 12% (konzumní)
- 50 ml Ocet kvasný lihový
- 1200 ml Voda pitná
- 1 ks Vejce slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 403 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 25 g
- Sodík 1407 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 80.9 mg
- Draslík 222.8 mg
- Vláknina 3821 mg
- Vitamín A 3821 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.1 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí, telecí a vepřové maso omyjeme a jemně semeleme se žemlí namočenou ve vodě a vymačkanou. Mírně osolíme, přidáme vejce, mletý pepř, 1/3 dávky cibule a strouhanku. Vše dobře promícháme a směs rozdělíme na 10 porcí.
-
2
Z jednotlivých porcí tvarujeme bifteky, které po obou stranách rychleji opékáme v horkém tuku.
-
3
Do tuku po opékání přidáme očištěnou a na plátky nakrájenou zeleninu, zbylou cibuli, osmahneme, přidáme koření a zastříkneme octem a trochou vody. Přidáme omytý a kůry zbavený citron nakrájený na plátky a tento základ povaříme.
-
4
Do povařeného základu vložíme opečené bifteky a zvolna je dusíme pod poklicí nejméně 15 minut.
-
5
Podušené bifteky vyjmeme. Základ vysmahneme na tuk, zaprášíme prosátou moukou, osmahneme, zalijeme zbylou vodou, rozšleháme, uvedeme do varu a vaříme zvolna za občasného prošlehání nejméně 1/2 hodiny.
-
6
Ke konci varu omáčku přisladíme, přilijeme mléko a smetanu, povaříme a procedíme přes hustý cedník na bifteky.
-
7
Nakonec do omáčky přidáme rozsekané kapary a krájené nakládané houby a vše ještě krátce podusíme.