Bezlepková mramorová bábovka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 125 g Cukr krupice
  • 50 g Olej slunečnicový
  • 30 g Kakao
  • 350 g Mouka bezlepková Jizerka
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Kypřící prášek bezlepkový
  • 1 špetka Sůl
  • 2.5 dl Mléko čerstvé polotučné
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Strouhanka
  • 2 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 523 kcal
  • Sacharidy 82 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 111 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 79 g
  • Cholesterol 130.7 mg
  • Draslík 44 mg
  • Vláknina 223.2 mg
  • Vitamín A 223.2 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 3.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy prosejeme bezlepkovou mouku se špetkou soli a 1 sáčkem bezlepkového prášku do pečiva.

  • 2

    V druhé míse utřeme 3 žloutky s krystalovým cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Poté postupně do utřených žloutků zamícháme prosátou mouku, mléko a olej. Z 3 bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně zapracujeme do těsta.

  • 3

    Formu na bábovku vytřeme máslem a vysypeme bezlepkovou strouhankou. Nalijeme do ní 2/3 těsta. Do zbývající 1/3 těsta zamícháme kakao a nalijeme na těsto ve formě. Vařečkou těsto zlehka promícháme, tak utvoříme mozaiku. Bábovku dáme do předehřáté trouby na 180°C péct. Pečeme dozlatova přibližně 40 minut.

  • 4

    Po upečení opatrně bábovku překlopíme na mísu. Aby se bábovka z formy uvolnila, položíme na chvíli na formu mokrou studenou utěrku. Forma tak bábovku uvolní.

  • 5

    Bábovku necháme vychladnout, posypeme ji moučkovým cukrem, poté nakrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu