Bezlepková mramorová bábovka
Suroviny
- 125 g Cukr krupice
- 50 g Olej slunečnicový
- 30 g Kakao
- 350 g Mouka bezlepková Jizerka
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Kypřící prášek bezlepkový
- 1 špetka Sůl
- 2.5 dl Mléko čerstvé polotučné
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Strouhanka
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 523 kcal
- Sacharidy 82 g
- Tuky 18 g
- Sodík 111 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 79 g
- Cholesterol 130.7 mg
- Draslík 44 mg
- Vláknina 223.2 mg
- Vitamín A 223.2 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 3.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy prosejeme bezlepkovou mouku se špetkou soli a 1 sáčkem bezlepkového prášku do pečiva.
-
2
V druhé míse utřeme 3 žloutky s krystalovým cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Poté postupně do utřených žloutků zamícháme prosátou mouku, mléko a olej. Z 3 bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně zapracujeme do těsta.
-
3
Formu na bábovku vytřeme máslem a vysypeme bezlepkovou strouhankou. Nalijeme do ní 2/3 těsta. Do zbývající 1/3 těsta zamícháme kakao a nalijeme na těsto ve formě. Vařečkou těsto zlehka promícháme, tak utvoříme mozaiku. Bábovku dáme do předehřáté trouby na 180°C péct. Pečeme dozlatova přibližně 40 minut.
-
4
Po upečení opatrně bábovku překlopíme na mísu. Aby se bábovka z formy uvolnila, položíme na chvíli na formu mokrou studenou utěrku. Forma tak bábovku uvolní.
-
5
Bábovku necháme vychladnout, posypeme ji moučkovým cukrem, poté nakrájíme a podáváme.