Řecký domácí salát s arabským chlebem
Suroviny
- 200 g Sýr balkánský
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 2 ks Cibule
- 3 ks Rajčata
- 1 ks Salát hlávkový
- 1 ks Okurka salátová
- 1 hrst Petržel kudrnka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Oregano sušené
- 1 stroužek Česnek
- 2 plátek Chléb Pita
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Olivy černé
- 4 polévková lžíce Ocet vinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 402 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 33 g
- Sodík 716 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 68.5 mg
- Draslík 447.2 mg
- Vláknina 6661.9 mg
- Vitamín A 6661.9 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.5 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rajčata a okurku omyjeme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kousky. Hlávkový salát opláchneme studenou vodou a okapané listy natrháme. Olivy vypeckujeme.
-
2
V míse smícháme ocet, olivový olej a cukr, dochutíme pepřem a solí, marinádu smícháme v míse se zeleninou a olivami. Salát necháme v chladu odležet.
-
3
Česnek oloupeme, nakrájíme ho nadrobno a smícháme s máslem, jemně nasekaným oreganem a polovinou petrželky.
-
4
Arabský chléb rozčtvrtíme a příčně ho rozkrojíme. Vnitřek chleba potřeme ochuceným máslem a necháme krátce opékat na grilu.
-
5
Do salátu přimícháme nakrájený sýr a zbylou petrželku, rozdělíme ho do misek a podáváme s opečeným chlebem.