Kečup ze švestek
Suroviny
- 70 g Cukr třtinový
- 500 g Švestky
- 125 g Šalotka
- 300 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Zázvor mletý
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 0.5 kávová lžička Muškátový květ
- 1 ks Pomeranče
- 1 ks Chilli paprička
- 1 stroužek Česnek
- 4 polévková lžíce Víno červené
- 2 polévková lžíce Ocet vinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 185 kcal
- Sacharidy 45 g
- Tuky 1 g
- Sodík 207 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 457.1 mg
- Vláknina 6585.8 mg
- Vitamín A 6585.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 45.1 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve omyjeme a pecek zbavíme švestky, poté najemno nasekáme šalotku a česnek. Z pomeranče nakrájíme kůru a vymačkáme šťávu. Pomerančovou kůru vhodíme do horké vody a následně ochladíme ve studené vodě. Chilli papričku zbavenou semen nasekáme najemno.
-
2
V hrnci promícháme šalotku, česnek, víno, švestky, zázvor, pomerančovou kůru a šťávu, chilli papričky, ocet, cukr a zbylé koření.
-
3
Vaříme zhruba 15 minut v zakrytém hrnci, poté zhruba 30 minut v nezakrytém.
-
4
Poté vzniklý kečup rozmixujeme a znovu prohřejeme.
-
5
Před použitím vychladíme.