Francouzské kuře na víně
Suroviny
- 150 g Anglická slanina
- 130 g Máslo čerstvé
- 50 g Petržel - nať
- 250 g Žampiony čerstvé
- 50 g Tymián čerstvý
- 8 krajíc Chléb toastový
- 500 ml Víno červené
- 500 ml Vývar drůbeží
- 1 ks Bobkový list
- 12 ks Šalotka
- 4 špetka Sůl
- 4 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 1.5 kg Kuře
- 2 cl Martell cognac
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2202 kcal
- Sacharidy 154 g
- Tuky 108 g
- Sodík 1885 mg
- Bílkoviny 105 g
- Uhlovodany 153 g
- Cholesterol 345.8 mg
- Draslík 3265.7 mg
- Vláknina 15508.8 mg
- Vitamín A 15508.8 mg
- Vitamín B6 3.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 92 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 53.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuře omyjeme a nakrájíme na 8 dílů. Osolíme je a opepříme. Játra z kuřete dáme stranou.
-
2
Na kostičky nakrájíme slaninu. Oloupeme šalotky, žamiopny očistíme a rozkrájíme na čtvrtky.
-
3
Do pekáče vložíme třetinu množství másla a na něm necháme zesklovatět slaninu. Vmícháme ke slanině nakrájenou šalotku a žampiony. Několik minut opékáme. Potom směs vyjmeme a dáme stranou.
-
4
Kuře zaprášíme moukou a vložíme do pekáče. Nejdříve opečeme stehna, potom přidáme i prsa. Zakapeme koňakem, zalijeme červeným vínem a vývarem. Několik minut povaříme.
-
5
Ke kuřeti přidáme směs z opečené slaniny, šalotky a žampionů. Přidáme česnek, petrželku, tymián a bobkový list.
-
6
Předehřejeme troubu na 180 °C. Vložíme pekáč do trouby a pečeme přikryté 75 minut.
-
7
Toastové chleby rozdělíme na trojúhelníčky a opečeme na másle.
-
8
Vyndáme porce kuřete, zeleninu a česnek s bobkovým listem. Šťávu, která se vypekla, přecedíme přes síto. Potom do ní vešleháme zbylou část vychlazeného másla.
-
9
Kuřecí játra rozmixujeme v mixéru a vmícháme do omáčky. Zahříváme, ale už nevaříme.
-
10
Omáčkou přelijeme porce kuřete a servírujeme společně s toasty.