Humr s vanilkovou omáčkou
Suroviny
- 800 g Humr
- 8 ml Olej slunečnicový
- 1 ks Banány
- 0.5 ks Cibule
- 1 ks Lilek
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Vanilkový lusk
- 3 ks Koriandr čerstvý
- 6 l Voda pitná
- 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 3 dl Omáčka sojová - Tamari
- 2 dl Víno rýžové japonské - Mirin
- 4 polévková lžíce Omáčka Tahini
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 420 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 74 g
- Sodík 3599 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 163.3 mg
- Draslík 669.4 mg
- Vláknina 7771 mg
- Vitamín A 7771 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.5 mg
- Vitamín E 2.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do velkého hrnce vlijeme 3 l vody, přidáme oloupanou cibuli a očištěnou mrkev. Vodu přivedeme k varu, poté vložíme humra a povaříme přibližně 10 minut. Následně humra vybereme z vroucí vody a přeložíme na dvě minuty do hrnce se 3 l studené vody. Následovně ho vytáhneme ze studené vody a odložíme na 30 minut.
-
2
Lilek pokrájíme na 3 cm silná kolečka. V pánvi je na rozpáleném oleji smažíme po obou stranách cca 3 minuty tak, aby byla hnědá. Do misky vlijeme sójovou omáčku, vložíme do ní osmažený lilek, koriandr a chilli pastu v oleji. Vše dohromady promícháme a necháme lilek 3 minuty namáčet. Poté ho vyjmeme a osušíme v papírovém ubrousku.
-
3
V kastrůlku povaříme dohromady víno, rozříznutý vanilkový lusk, nakonec přilijeme ještě smetanu. Za stálého míchání přivedeme k varu a ihned stáhneme z ohně. Tak získáme vanilkovou omáčku.
-
4
Těsně před servírováním humra rozřízneme napůl, odřízneme klepeta. Vybereme všechno maso z klepet i ocasní části.
-
5
Maso poté rozkrájíme na tenké pásky, které rozdělíme podle porcí na jednotlivé talíře. Ke každé porci masa přidáme pár koleček banánu a kolečka chilli papričky. Nakonec maso přelijeme vanilkovou omáčkou, teplé jídlo podáváme.