Štědrovečerní ovocovka
Suroviny
- 100 g Fíky sušené
- 100 g Mandle
- 100 g Ořechy vlašské
- 50 g Cukr krupice
- 100 g Švestky sušené
- 100 g Křížaly (sušená jablka)
- 100 g Hrušky sušené
- 3 ks Hřebíček
- 2 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Povidla švestková
- 1 polévková lžíce Zázvor celý
- 2 polévková lžíce Citronová kůra
- 1 polévková lžíce Skořice celá
- 4 polévková lžíce Perník
- 4 polévková lžíce Hrozinky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 647 kcal
- Sacharidy 87 g
- Tuky 126 g
- Sodík 39 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 73 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 734.5 mg
- Vláknina 23980.8 mg
- Vitamín A 23980.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.6 mg
- Vitamín E 5.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušené vypeckované švestky, hrušky, jablka, fíky omyjeme a dáme do hrnce se studenou vodou. Necháme ovoce nabobtnat asi 30-40 minut. Zázvor oloupeme a nakrájíme na plátky. Kůru z dobře omytého citrónu, hřebíček, kousek zázvoru, kousek celé skořice a hřebíček zavážeme do čisté gázy a přidáme k ovoci. Ještě přidáme cukr, omyté hrozinky, mandle a ořechy. Po 30 minutách vaření koření vyjmeme, ovocovku dochutíme švestkovými povidly, zahustíme nastrouhaným perníkem a podle chuti osladíme. Vaříme ještě asi 10 minut. Podáváme ji teplou i studenou.