Sterilovaný salát z čerstvých hub a zeleniny

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 400 g Celer bulvový
  • 400 g Cibule
  • 400 g Květák
  • 100 g Cukr krupice
  • 400 g Mrkev sterilovaná
  • 400 g Paprika červená
  • 0.5 kávová lžička Nové koření celé
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 kávová lžička Hořčičné semínko
  • 2 ks Bobkový list
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Kyselina citrónová
  • 1 špetka Tymián čerstvý
  • 2.5 dl Ocet kvasný lihový
  • 7.5 dl Voda pitná
  • 1 kg Hříbky čerstvé
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 109 kcal
  • Sacharidy 23 g
  • Tuky 1 g
  • Sodík 329 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 767.5 mg
  • Vláknina 8364.8 mg
  • Vitamín A 8364.8 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 63.6 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Tvrdší hříbky očistíme, omyjeme, vložíme do kastrolu a zalijeme vodou. Ochutíme špetkou soli a cca 10 minut povaříme. Po vychladnutí scedíme.

  • 2

    Cibuli, celer a mrkev očistíme, opláchneme a pokrájíme na kolečka, květák rozebereme na růžičky. Vše vložíme do osolené vody, přisypeme kyselinu citronovou a uvaříme do poloměkka. Papriku očistíme, pokrájíme na nudličky a spaříme vroucí vodou. Všechnu zeleninu promícháme s houbami a na sítu necháme okapat.

  • 3

    Na nálev smícháme vodu s octem, solí a cukrem. Přidáme pepř, nové koření, tymián, hořčičné semínko, bobkový list a povaříme.

  • 4

    Směs hub a zeleniny rozdělíme do sklenic, zlehka namačkáme a zalijeme vychladlým nálevem. Odložíme a necháme stát do druhého dne. Poté sklenice zavíčkujeme, urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 90 °C sterilujeme po dobu 30 minut.

  • 5

    Po vyjmutí necháme vychladnout a uložíme v temné a studené místnosti.

Komentáře k receptu